Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

VIDEO: Cenu primátora hlavného mesta si prezvali štyria Bratislavčania

Na snímke vľavo primátor mesta Bratislavy Ivo Nesrovnal, vpravo švagriná Ivety Gályovej prebrala cenu za celoživotný prínos pre rozvoj športovej výchovy a propagáciu zdravého životného štýlu medzi Bratislavčanmi, 22. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Cena sa udeľuje obyvateľom, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o občiansky, kultúrny, spoločenský či športový rozvoj hlavného mesta a spoločnosti.


Bratislava 22. apríla (TASR) – V bratislavskom Primaciálnom paláci dnes podvečer odovzdávali najvyššie samosprávne ocenenie - Cenu primátora Bratislavy na rok 2016. Získali ho štyria Bratislavčania, ktorí pôsobia v oblasti zdravia a sociálnej práce, športu, justície a kultúry. Z rúk primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala si prevzali bronzovú sošku rytiera Rolanda, ochrancu mestských práv a výsad. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Cenu primátora Bratislavy dnes získala za dlhoročnú obetavú starostlivosť i nezištnú pomoc ľuďom v núdzi a ťažkých životných situáciách Viera Schoberová. Ocenenie za celoživotný prínos pre rozvoj športovej výchovy a propagáciu zdravého životného štýlu medzi Bratislavčanmi patrí Ivete Gályovej. Za dlhoročnú a obetavú aktívnu službu v radoch Mestskej polície Bratislavy ocenili Evu Dohnalovú. Za významný prínos pre rozvoj umeleckého vzdelávania v oblasti hudby a rozvoj kultúrneho života Bratislavy dostal najvyššie samosprávne ocenenie Juraj Hatrík.

"V dobe, kedy sa nezištná pomoc stáva ojedinelým javom, sú to vzácne momenty mať okolo seba ľudí, ktorí radi pomáhajú bez nároku na odmenu, či už ide o blízkych alebo okolie," povedal Nesrovnal.

Práve primátor vyberá vždy priamo laureátov na ocenenie, a to na základe návrhov, ktoré predkladajú neziskové organizácie, občianski aktivisti, vedecké a vzdelávacie inštitúcie, ako aj samotní obyvatelia hlavného mesta.

Cena primátora Bratislavy sa udeľuje obyvateľom, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o občiansky, kultúrny, spoločenský či športový rozvoj hlavného mesta a spoločnosti. Od roku 1993 do dnešného dňa bolo bratislavskými primátormi ocenených celkom 107 osobností, ktorých životná cesta je spojená s hlavným mestom.

V Primaciálnom paláci dnes podvečer ocenili aj osobnosti z radov sprievodcov, ako aj z ďalších oblastí spoločenského života, ktoré sa pričinili o vytváranie pozitívneho obrazu Bratislavy.

Tohtoroční laureáti ocenenia sú kurátorka a odborná pracovníčka Mestského múzea Bratislavy Zuzana Francová, ktorá je dlhoročnou lektorkou v kurze pre bratislavských sprievodcov. Cenu dostala aj koordinátorka Kruhu priateľov Bratislavy či súťaže Poznaj svoje mesto Bohuslava Bublincová. Ocenený bol aj dlhoročný sprievodca po Bratislave, ktorý aktívne sprevádza aj vo veku nad 80 rokov, Ján Baďura. Ocenenie In memoriam patrí dlhoročnej sprievodkyni po Bratislave Jane Pätoprstej, ktorá 8. apríla nečakane zomrela pri sprevádzaní skupiny návštevníkov hlavného mesta.