Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

„Chalaňi“ opäť chystajú svoj vianočný bazár, začne sa v piatok

Na snímke zľava Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Róbert Jakab a Marián Miezga počas tlačovej konferencie pred otvorením piateho ročníka charitatívneho projektu Vianočný bazár chalaňov v Bratislave 5. decembra 2014. Herecká partia chalaňov bude predávať vlastné výrobky aj dary od ľudí v Národnom osvetovom centre v Bratislave od 12. do 15. decembra 2014. Akcia vyvrcholí veľkým Vianočným žúrom chalaňov v Starej Tržnici v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Vyzbierané peniaze z bazáru aj koncertu pôjdu do štyroch organizácií. Ľudia podporia napríklad projekt Hravý Buddy Nadácie Pro Vida.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Róbert Jakab, Juraj Kemka, Lukáš Latinák a Marián Miezga budú opäť predávať vlastné výrobky a veci, ktoré im ľudia darovali. V bratislavskom V-klube na Námestí SNP sa totiž v piatok 12. decembra začne Vianočný bazár chalaňov. Zisk z predaného potom pôjde štyrom charitatívnym projektom.

V piatok budú "chalaňi" od ľudí najskôr zbierať dary. "Prineste nám medzi 10.00 a 21.00 h všetko, čoho ste ochotní sa vzdať a čo by sa iným ľuďom mohlo hodiť. Vašej fantázii sa medze nekladú," navigujú možných darcov. Ľudia môžu priniesť bytové doplnky, riad, domáce spotrebiče, športové potreby, šperky či bižutériu, hračky, zachovalé oblečenie, hudobné nástroje, knihy i cédečka. Počas víkendu 13. a 14. decembra budú potom darované predmety "chalaňi" v rovnakých časoch predávať.

Aj herci prispejú darmi

Svojimi darčekmi prispejú aj herci. Lukáš Latinák donesie vyfúkané sklo, Juraj Kemka dva vlastné autorské obrazy, Marián Miezga bude zase počas bazáru pripravovať palacinky "Miezgacinky" a Róbert Jakab nakladané hermelíny podľa vlastného receptu. Záujemcovia si budú môcť kúpiť aj limitovanú edíciu kávy Káva Kemková (brazílska), Latibulva Etiočna (etiópska), Džakabovamocnáčakra (indická) a percentnú Miezga-Ricu (kostarická).

Medzi darmi bude tiež obraz, ktorý namaľoval režisér Juraj Jakubisko, podpísané tričko futbalistu Mareka Hamšíka či horolezecká skoba od Zoltána Demjána z pamätného výstupu na Mount Everest z roku 1984. Na predaj bude aj obraz umeleckého maliara Mareka Ormandíka, cédečko Jamesa Blunta s jeho podpisom alebo kniha Dana Browna, ktorý sa do nej podpísal tiež.

Akcia vyvrcholí v Starej tržnici

Akcia vyvrcholí v pondelok 15. decembra vianočným žúrom chalaňov v bratislavskej Starej tržnici. Speváci, hudobné skupiny či herci na ňom vystúpia bez nároku na honorár. Majú prísť napríklad Korben Dallas, Gipsy.cz, Orchester Gustáva Broma, Puding Pani Elvisovej, Lasky a Sendreiovci, Polemic, Peter Lipa, Talent Transport, Mišo Kaščák, AMO, Kamil Mikulčík, Katka Ščevlíková, Lucia Lužinská, Mária Čírová, Janko Lehotský, Ady Hajdu, Laco Lučenič, Štefan Bučko, Bratislavský detský zbor, chalaňi Milan Ondrík a Martin Nahálka či Jimmy Pé.

Vyzbierané peniaze z bazáru aj koncertu pôjdu do štyroch organizácií. Ľudia podporia napríklad projekt Hravý Buddy Nadácie Pro Vida. Ten je určený deťom a mladým ľuďom, ktorí čoskoro opustia brány detských domovov a mnohým z nich chýbajú základné sociálne a individuálne zručnosti. Projekt Black&White - žime spolu! občianskeho združenia Equity je zase kreatívny letný workshop s vedcami, fotografmi, hudobníkmi a hercami pre deti i mladých z rómskych osád a sociálne znevýhodneného prostredia.

Peniaze pôjdu aj na projekt Konečná stanica – Slovensko, ktorý má Slovenská humanitná rada. Tvoria ho výlety po Slovensku pre utečencov, ktorí u nás čakajú na azyl. A príspevok dostane i Boccia na kolesách občianskeho združenia Imobilio, kde má projekt pomáhať telesne postihnutým športovcom s poruchou funkcie všetkých štyroch končatín, aby sa mohli zúčastniť na športových súťažiach a výletoch. Za minulé štyri ročníky sa vyzbieralo spolu 94.236 eur.

Vianočný bazár chalaňov vznikol v Českej republike v roku 2002 pod názvom Vánoční Bazár v Mokré čtvrti. Jeho zakladateľmi sú české herečky Aňa Geislerová a Tatiana Vilhelmová a herec a režisér Peter Serge Butko. Štyria slovenskí herci sa potom po účinkovaní na koncerte českého Bazáru v mokrej štvrti rozhodli priniesť túto tradíciu aj na Slovensko. Na bazár vlani prišlo takmer 4000 návštevníkov.