Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Na Vianočnom bazáre chalaňov je plno, v ponuke sú kočiare či lyže

Vianočný bazár chalaňov. Na snímke herec Juraj Kemka. Foto: TASR/Martin Baumann

Svojimi darčekmi prispeli aj herci. Latinák doniesol vyfúkané sklo, Kemka dva zase vlastné autorské obrazy. Miezga dnes pripravuje palacinky "Miezgacinky" a Jakab nakladané hermelíny.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Vetrovky, papuče, kabelky, knihy, obrazy, hračky, veci do kuchyne, ale aj bicykle či kočiare – to všetko nájdu dnes aj v nedeľu (14.12.) ľudia na Vianočnom bazáre chalaňov v bratislavskom V-klube na Námestí SNP.

Štyria slovenskí herci - Róbert Jakab, Juraj Kemka, Lukáš Latinák a Marián Miezga tam opäť predávajú vlastné výrobky i veci, ktoré im Bratislavčania v piatok (12.12.) do bazára doniesli. Tento rok, v piatom ročníku charitatívneho podujatia, ich bolo najviac.

Kemka: To tu ešte nebolo

"Toľko vecí, čo sme včera dostali, to po minulé roky nebolo. Tento rok to bolo šialené," povedal pre TASR jeden z "chalaňov" Juraj Kemka. "Ľudia doniesli veci od výmyslu sveta, cez obrazy, knihy, plyšové veci, bižutériu i takú elektroniku, čo už ide do múzea," opísal. V piatok tak "chalaňi" celý deň veci ukladali na police a lavičky, aby bolo dnes ráno všetko prichystané na predaj.

Svojimi darčekmi prispeli aj herci

Lukáš Latinák doniesol vyfúkané sklo, Juraj Kemka dva zase vlastné autorské obrazy. Prvý ilustrovaný recept na jeho obľúbenú paradajkovú polievku už predal za 250 eur. Marián Miezga dnes pripravuje palacinky "Miezgacinky" a Róbert Jakab nakladané hermelíny podľa vlastného receptu.

Kemka vraví, že po štyroch rokoch podujatia majú už skalných donorov vecí. "Je úžasné, že už normálne poznáme ľudí, ktorí vedia, že bazár bude, že sa tu zbavia vecí a že je tu veľmi veľa krásnych vychytáviek, ktoré v obchodoch nenájdu," vraví Kemka. "Má to zmysel aj v tom, že sa stretávame aj my medzi sebou, lebo počas roka sme rozlietaní a na seba nemáme čas. Aj na pondelňajšom koncerte sa všetci stretneme, vyobjímame sa, vypijeme víno," pokračuje s tým, že najväčším zmyslom bazára je však pomoc ľuďom.

Kam poputujú peniaze

Vyzbierané peniaze z bazára aj koncertu totiž pôjdu do štyroch organizácií. Ľudia podporia napríklad projekt Hravý Buddy Nadácie Pro Vida. Ten je určený deťom a mladým ľuďom, ktorí čoskoro opustia brány detských domovov a mnohým z nich chýbajú základné sociálne a individuálne zručnosti. Projekt Black&White - žime spolu! občianskeho združenia Equity je zase kreatívny letný workshop s vedcami, fotografmi, hudobníkmi a hercami pre deti i mladých z rómskych osád a sociálne znevýhodneného prostredia.

Peniaze pôjdu aj na projekt Konečná stanica – Slovensko, ktorý má Slovenská humanitná rada. Tvoria ho výlety po Slovensku pre utečencov, ktorí u nás čakajú na azyl. A príspevok dostane i Boccia na kolesách občianskeho združenia Imobilio, kde má projekt pomáhať telesne postihnutým športovcom s poruchou funkcie všetkých štyroch končatín, aby sa mohli zúčastniť na športových súťažiach a výletoch.

"Tento rok sme si povedali, že vyčleníme peniaze aj na konkrétne veci. Vybrali sme štyroch jednotlivcov s postihnutím a nakúpili sme do materskej školy posteľnú bielizeň. To je plus tento rok, že sme sa rozhodli pomôcť aj konkrétnym ľuďom," uviedol Kemka. Počas minulých štyroch ročníkov sa vyzbieralo spolu 94.236 eur. 

Akcia vyvrcholí v pondelok 15. decembra vianočným žúrom chalaňov v bratislavskej Starej tržnici. Speváci, hudobné skupiny či herci na ňom vystúpia bez nároku na honorár. Majú prísť napríklad Korben Dallas, Gipsy.cz, Orchester Gustáva Broma, Puding Pani Elvisovej, Lasky a Sendreiovci, Polemic, Peter Lipa, Talent Transport, Mišo Kaščák, AMO, Kamil Mikulčík, Katka Ščevlíková, Lucia Lužinská, Mária Čírová, Janko Lehotský, Ady Hajdu, Laco Lučenič, Štefan Bučko, Bratislavský detský zbor, Milan Ondrík a Martin Nahálka či Jimmy Pé.