Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Drienčanoch otvoria obnovené Múzeum rozprávky P. E. Dobšinského

Dobšinského fara Foto: región Hont

Otvorenie Múzea rozprávky P. E. Dobšinského naplánovali na 22. októbra o 09.30 h.

Drienčany 21. októbra (TASR) - Obnovenú faru Pavla Emanuela Dobšinského slávnostne otvoria v stredu 22. októbra počas 11. ročníka regionálnej a 9. ročníka celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej rozprávky Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas v obci Drienčany v okrese Rimavská Sobota. Ako TASR informovala Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska (GMOS) v Rimavskej Sobote, v budove je inštalované Múzeum rozprávky P. E. Dobšinského.

Súťaž Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas sa začína v utorok 21. októbra. Organizátorov finančne podporilo aj Ministerstvo kultúry SR. "V rámci sprievodných podujatí sme pripravili výchovný koncert vedený Milanom Katreniakom z Tisovca na tému Pastierske hudobné nástroje. Účastníci súťaže si môžu pozrieť aj výstavu výtvarných prác Základnej školy P. E. Dobšinského na tému Dobšinského rozprávkový svet. Zaujímavým zážitkom bude určite aj seminár s Petrom Glockom," povedala Zvarová.

Otvorenie Múzea rozprávky P. E. Dobšinského naplánovali na 22. októbra o 09.30 h. "Obnovenie budovy fary sme realizovali vďaka finančnej podpore Miestnej akčnej skupiny Malohont v rámci programu Región občanom - občania regiónu. V múzeu návštevníci uvidia, kde náš slávny rozprávkar vyrastal, no aj to, ako sa vlastne dostal do malebnej obce Drienčany. Bude tam prezentovaný život a tvorba farára, ktorý bol zberateľom ľudovej slovesnosti," doplnila pracovníčka GMOS.