Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Gymnázium na Vazovovej zrekonštruuje kraj z eurofondov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Budovu Gymnázia Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave, ktoré je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, čaká rozsiahla rekonštrukcia.

Bratislava 15. januára (TASR) - Budovu Gymnázia Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave, ktoré je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, čaká rozsiahla rekonštrukcia. Bude obnovená z eurofondov ako súčasť Integrovanej stratégie rozvoja mestskej oblasti OPBK – Mestská časť Bratislava – Staré Mesto. Náklady na rekonštrukciu dosiahnu vyše 646.000 eur.

"Budova je v nevyhovujúcom stave a vyžaduje si rekonštrukciu. Z vlastných zdrojov by sa nám to nepodarilo, preto som rád, že sme na to získali externé, európske zdroje. Pôvodný rozpočet projektu bol 800.000 eur, ktorý sa nám verejným obstarávaním podarilo znížiť na 646.000 eur," priblížil predseda BSK Pavol Frešo. Rekonštrukčné práce sa začnú posledný januárový týždeň, podľa harmonogramu a schváleného projektu budú ukončené do 31. júla. Cieľom projektu je zvýšiť energetickú hospodárnosť budovy školy, vytvoriť lepšie materiálno-technické podmienky pre vyučovací proces a zároveň zvýšiť atraktivitu školy.

V rámci rekonštrukcie sa obnoví a zateplí fasáda a strecha školy, vymenia sa rozvody, stúpačky, vstupné aj interiérové dvere, sanita v triedach a kabinetoch, nové budú aj sociálne zariadenia na prvom a druhom poschodí. "Pri rekonštrukcii budeme postupovať v súlade s požiadavkami Krajského pamiatkového úradu a pôvodného architekta budovy," uviedol Pavol Frešo.

BSK predložil žiadosť o nenávratný finančný príspevok v súlade s princípom partnerstva, ktorú zastupiteľstvo BSK bola schválilo v júni 2013. V októbri 2014 ju schválilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, následne bola podpísaná Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, ktorá nadobudla platnosť v novembri.

V rámci balíka schválených projektov ISRMO Staré Mesto sa bude okrem strednej školy Vazovova rekonštruovať aj základná škola Vazovova, ktorá je v správe Starého Mesta, a s ktorou tvorí jednu budovu, ďalej MŠ Vazovova, MŠ Beskydská, denný stacionár na Záhrebskej ulici a zrevitalizuje sa verejné priestranstvo na Kmeťovom námestí. Celková hodnota schválených projektov ISRMO je približne 2,7 milióna eur s DPH.

Informácie poskytla Iveta Tyšlerová, hovorkyňa BSK.