Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Horúce počasie láka na kúpaliská. Pozrite sa, ako to vyzerá s hygienou

Na snímke mŕtve rameno rieky Nitry pri obci Výčapy-Opatovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ľudia môžu v súčasnosti využívať 16 prírodných a 185 umelých kúpalísk.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Horúce počasie prilákalo tento týždeň na kúpaliská vysoký počet návštevníkov. Ľudia môžu v súčasnosti využívať 16 prírodných a 185 umelých kúpalísk.

Zákaz kúpania však hygienici vydali pre bratislavské prírodné kúpalisko Kuchajda. "Je tam nevyhovujúca mikrobiologická kvalita vody," uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Mimo prevádzky je napríklad aj biokúpalisko KRTKO vo Veľkom Krtíši, došlo tam k zhoršeniu kvality bazénovej vody - do detského bazéna však možno ísť.

Optimálne výsledky po kontrolách nemali niektoré umelé kúpaliská, vo vode namerali hygienici vyššiu mieru chemických ukazovateľov. Ide napríklad o neplavecký bazén na kúpalisku v Bretke, detský bazén na kúpalisku v Rožňave a detský bazén na kúpalisku Zbojnička-Rača. Prevádzkovatelia už začali s nápravnými opatreniami.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Takto dopadli kúpaliská v okolí Nitry



Na kúpaliskách prevádzkovaných v nitrianskom regióne zatiaľ hygienici nezaznamenali závažné nedostatky v kvalite vody, ktoré by viedli k zatvoreniu prevádzky. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR boli výsledky posledných rozborov vzoriek bazénovej vody na Termálnom kúpalisku Patince, vo Wellness centre Patince a na kúpalisku ThermalPark Nitrava vyhovujúce. Vyhovujúcu kvalitu vody potvrdili hygienici aj na termálnom kúpalisku Retro Thermal Diakovce, s výnimkou oddychového bazéna, v ktorom vykonáva prevádzkovateľ nápravné opatrenia. Výsledky rozboru vzoriek vody na Letnom kúpalisku Topoľčany zatiaľ nie sú k dispozícii.

Dozor a kontrolu hygienického stavu zariadení a kvality vody v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce vykonávajú pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre. Súhlas na prevádzku získalo Letné kúpalisko v Nitre a Retro Thermal Diakovce. ThermalPark Nitrava v Poľnom Kesove má rozhodnutie úradu na celoročnú prevádzku. V jeho areáli pokračuje výstavba toboganovej haly a ďalších bazénov.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Nitra neeviduje v regióne žiadne vyhlásené kúpacie oblasti. V minulých rokoch boli informatívne sledované vodné nádrže Jelenec, Vráble a štrkovisko Veľký Cetín. V tomto roku hygienici kvalitu vody v týchto vodných nádržiach nesledujú. Dôvodom je skutočnosť, že vodné plochy neboli vybudované na rekreáciu, ale na iné účely, ako hospodárske nádrže pre chov rýb a závlahy či ťažbu štrku.