Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

I. NESROVNAL: Oslabenie pozície hlavného mesta v BVS nikdy nedovolím

Na archívnej snímke primátor hl. mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Martin Baumann

Mesto, ako väčšinový akcionár, je však ochotné rokovať o úprave stanov, spočívajúcej vo zvýšení počtu členov orgánov BVS o prípadných ďalších zástupcov minoritných akcionárov.

Bratislava 23. januára (TASR) – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal nikdy nedovolí oslabenie pozície hlavného mesta v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Ako tvrdí, háji záujmy Bratislavčanov. Mesto, ako väčšinový akcionár, je však ochotné rokovať o úprave stanov, spočívajúcej vo zvýšení počtu členov orgánov BVS o prípadných ďalších zástupcov minoritných akcionárov. "Doteraz však nebol zo strany minoritných akcionárov predložený v tejto veci žiadny návrh," uviedla pre TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Hlavné mesto tak reagovalo na dnešné slová zástupcu minoritných akcionárov BVS Miroslava Draguna, ktorý upozornil, že Bratislava navrhuje zmeniť stanovy tak, aby rozhodovala o všetkých krokoch spoločnosti bez potrebnej dvojtretinovej väčšiny. "Chcú to riešiť jednoduchou väčšinou - 51 percentami a takto aj navrhovali zmenu stanov. Obchodný zákonník však hovorí, že na všetky strategické zmeny v spoločnosti, ako je zmena stanov či návrh na zrušenie spoločnosti, je potrebná dvojtretinová väčšina," skonštatoval Dragun. Na rozpor s Obchodným zákonníkom primátora upozornil listom aj predseda predstavenstva a generálny riaditeľ BVS Zsolt Lukáč. 

Návrhom zmeny stanov sa malo zaoberať mimoriadne valné zhromaždenie. Jeho zvolanie iniciovalo mesto a naplánované bolo na piatok 27. januára. Na dnešnom zasadnutí predstavenstva BVS sa však na žiadosť Bratislavy rozhodlo, že sa toto zhromaždenie neuskutoční. "Predmetný návrh na zmenu stanov nebol vypracovaný na podnet magistrátu. Bol predložený na základe záväzného uznesenia, navrhnutého mestskými poslancami a prijatého mestským zastupiteľstvom. Takúto zmenu stanov preto nenavrhol magistrát, ale mestskí poslanci," uviedla Skokanová.

Ako podotkla, mesto už v priebehu minulého týždňa oznámilo predstavenstvu BVS, že návrh zmeny stanov, ako bol schválený mestskými poslancami, by mohol byť v niektorých prípadoch považovaný za rozporný s Obchodným zákonníkom. "Magistrát o tom bezodkladne informoval aj poslancov mestského zastupiteľstva – členov dozornej rady BVS, ktorí uvedenú zmenu stanov iniciovali a odporučil im prípravu takého návrhu, ktoré bude v plnom rozsahu v súlade s Obchodným zákonníkom," spresnila hovorkyňa mesta.

Minoritní akcionári BVS požadujú komplexnú zmenu stanov, a to tak, aby sa proporčne rozdelili pozície v dozornej rade a v predstavenstve. "Budeme žiadať dvoch členov dozornej rady za minoritných akcionárov Bratislavského kraja a taktiež budeme žiadať jedného alebo dvoch členov predstavenstva za minoritných akcionárov Bratislavského kraja," uviedol Dragun s tým, že teraz v dozornej rade ani v predstavenstve BVS nemajú v súčasnosti nikoho a chcú zefektívniť kontrolu.

Návrhy zo strany Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja, ktorého je Dragun riaditeľom, pokladá magistrát za právne irelevantné. "Keďže táto organizácia nie je akcionárom a ani členom žiadneho orgánu BVS. Hlavné mesto háji v mestských podnikoch záujmy svojich občanov," podotkla Skokanová.