Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Informácie o zmene projektu Rínok Rača vnímajú aktivisti rozporuplno

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa nich developer znížil iba jedno podlažie na jednej budove a ostatné plány sú nezmenené. Od investora požadujú budovu BD3 odstrániť z projektu a vybudovať miesto nej verejne prístupný parčík.

Bratislava 22. januára (TASR) – Vyjadrenie investora o zmenšení rozsahu projektu obytného komplexu Rínok Rača, ktorý má vyrásť v Bratislave na Kubačovej ulici, na mieste bývalých Vinárskych závodov, vníma občianske združenie Priatelia Rače rozporuplno. Podľa aktivistov developer znížil iba jedno podlažie na jednej budove a ostatné plány zostávajú nezmenené.

Od investora požadujú budovu BD3 úplne odstrániť z projektu a vybudovať miesto nej verejne prístupný parčík. "Táto budova zásadným negatívnym spôsobom ovplyvní svetelnosť bytov v súčasnom bytovom dome na Plickovej. Tým citeľne zníži presvetlenie a kvalitu bývania obyvateľov predmetnej lokality," tvrdí Michal Drotován, ktorý je račianskym miestnym poslancom.

Občianske združenie žiada dodržať všetky podmienky stanovené ministerstvom životného prostredia. Taktiež požaduje znížiť výšku 13-podlažnej budovy, ktorá podľa aktivistov ovplyvní obyvateľov súčasných bytových domov na Sadmelijskej ulici. Starostu Rače Petra Pilinského žiadajú, aby investorovi nevydal územné rozhodnutie k zámeru, pokiaľ nebude odstránená z projektu budova BD3 a nezníži sa výška bytového domu na rohu ulíc Kubačova a Sadmelijská.

Proti tejto výstavbe bojuje Rača dlhodobo. V októbri 2016 mestská časť skonštatovala, že táto "megavýstavba" bude zrejme veľmi silno ovplyvňovať životy Račanov. Jej hlavné námietky k projektu sa týkali najmä zníženia intenzity využitia územia vzhľadom na už existujúcu zástavbu. Taktiež stanoviska spracovateľa z hľadiska hluku a svetlotechnického posudku na existujúce obytné domy v lokalite Plickova, výškovej stavby, ktorá svojimi proporciami podľa samosprávy nerešpektuje charakter existujúcej výstavby, či zmluvného zabezpečenia nárokov na kapacity materských a základných škôl a riešenia dopravno-kapacitného zaťaženia ciest a križovatiek pre rannú špičku. Mestská časť na otázku TASR, ako vníma aktuálne zmeny v projekte, doteraz neodpovedala.

Developer, ktorým je spoločnosť Rínok Rača, patriaca pod Bencont Development, tento týždeň informoval, že získal všetky dokumenty a povolenia potrebné na vydanie kladného územného rozhodnutia. Zároveň uviedol, že oproti návrhu predchádzajúceho developera sa rozsah projektu zmenšil, čo do počtu poschodí aj hmoty. Investor deklaruje, že zastavanosť plochy je na 80 percentách oproti tomu, čo na tomto mieste povoľuje platný územný plán.

"Projekt tiež garantuje vysoký podiel zelených plôch, ktoré budú tvoriť 34 percent územia, čo je v Bratislave rarita. Platný územný plán žiada 23 percent zelených plôch. Zelené plochy budú zavlažované ekologicky dažďovou vodou, ktorá sa bude za týmto účelom zachytávať v retenčnej nádrži," uvádza developer. Konateľ spoločnosti Rínok Rača Martin Šimurda tvrdí, že všetky záväzky sú pripravení naplniť. "S mestom, mestskou časťou i obyvateľmi Rače chceme hľadať spoločné riešenia a kompromisy, ktoré budú na prospech všetkých zúčastnených strán," skonštatoval.

Rínok Rača má pozostávať zo šiestich obytných domov, troch polyfunkčných domov, s bývaním a občianskou vybavenosťou. Taktiež z piatich samostatných objektov občianskej vybavenosti a troch podzemných parkovacích garáží s 835 miestami na parkovanie. Pribudnúť by tu malo 474 bytov pre 860 ľudí.