Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Bratislava

Hlavné mesto pripravuje na Zemníku komentovanú prechádzku

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Zemník je jazero medzi Jarovským ramenom a Dunajom.

Bratislava 7. mája (TASR) – Hlavné mesto SR pripravuje 17. mája od 16.00 h komentovanú prechádzku na Zemníku v mestskej časti Jarovce. Cieľom akcie je oboznámiť verejnosť s lokalitou, jej históriou, ale aj plánmi do budúcna. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Trasa prechádzky bude mať dĺžku približne štyri kilometre a v rámci nej odborníci priblížia záujemcom základné informácie o území, predstavia Zemník ako Národné centrum pre rýchlostnú kanoistiku a veslovanie, ako rybársky revír, ale aj ako súčasť chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy.

"Zemník je jazero medzi Jarovským ramenom a Dunajom. Nachádza sa v katastri mestskej časti Jarovce. Vzniklo ťažbou štrku hlavne pri výstavbe vodného diela Gabčíkovo," priblížila Skokanová. Jazero bolo vybudované do takých rozmerov, aby spĺňalo požiadavky na prevádzku dvoch olympijských športov - veslovania a rýchlostnej kanoistiky. "Na tieto športy je však zatiaľ využívané iba príležitostne," podotkla hovorkyňa.

Komentovaná prechádzka je organizovaná ako súčasť medzinárodného projektu OIKONET, do ktorého je hlavné mesto zapojené. Viac informácií o tejto akcii môže verejnosť nájsť na webovej stránke mesta.