Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Koncertom si uctia skladateľa zavraždeného v koncentračnom tábore

Ilustračné foto. Primaciálny palác v Bratislave Foto: TASR/ Michal Svítok

Kultúrny večer sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Iva Nesrovnala.

Bratislava 10. mája (TASR) - Spomienkový večer Ullmannovo dedičstvo z Terezína sa uskutoční 12. mája v Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca. Koncert s prednáškou a recitáciou bude spomienkou na zavraždenie tohto hudobného skladateľa v Auschwitzi a pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora v Terezíne.

Rakúsko-židovský hudobný skladateľ Viktor Ullmann narodený v Českom Tešíne (1898) bol v roku 1942 deportovaný do geta a koncentračného tábora v Terezíne. Napriek katastrofálnym podmienkam tam vytvoril niekoľko diel. Umenie pomáhalo jemu a poskytovalo silu a útechu aj spoluväzňom. V októbri 1944 ho nacisti zavraždili, napriek tomu jeho skladby sa podarilo zachrániť a dodnes podávajú svedectvo o tvorivej sile a ľudskosti. Pieseň o láske a smrti korneta Krištofa Rilkeho rozpráva tragický príbeh mladého vojaka, ktorý počas jednej noci nájde naplnenie v láske a prekvapený nepriateľmi ako vlajkonosič svojej roty padne v boji. Ullmann venoval dielo k narodeninám svojej žene Elisabeth 27. septembra 1944. O tri týždne neskôr obaja zahynuli v plynovej komore v Auschwitzi.

Už tri desaťročia sa združenie Elysium – between two continents usiluje o uchovávanie hudby a literatúry umelcov prenasledovaných nacistami pred upadnutím do zabudnutia. Jeho zakladajúci člen Gregorij H. von Leitis a prvý Neameričan, ktorý získal v roku 1985 prestížnu cenu New York Theater Club Prize, prednesie 12 častí z rovnomennej poémy Pieseň o láske a smrti korneta Krištofa Rilkeho zhudobnenej Viktorom Ullmannom. Na klavíri ho bude sprevádzať newyorský hudobník Dan Franklin Smith v diele Klavírna sonáta č. 6 op. 49 (Terezín 1943). Autor viacerých esejí Michael Lahr v prednáške predstaví hudbu z Terezína.

Kultúrny večer sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Iva Nesrovnala.