Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Zemplínske múzeum zatvoria, pripravuje sa na rozsiahlu rekonštrukciu

Na snímke sídlo Zemplínského múzea v Michalovciach. Foto: TASR

Úpravami chcú znížiť energetickú náročnosť budovy múzea a rozšíriť ponuku služieb pre verejnosť o atraktívne novinky. Zatvorené bude od 1. novembra.

Michalovce 31. októbra (TASR) - Expozície Zemplínskeho múzea (ZM) v Michalovciach, ktoré sídli v priestoroch barokovo-klasicistického kaštieľa, budú od 1. novembra tohto roka pre verejnosť uzatvorené. Dôvodom je plánovaná rekonštrukcia, ktorou prejde v nasledujúcom období spomínaná historická budova.

Michalovské ZM je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja. Rekonštrukciu múzea v hodnote viac ako 2,1 milióna eur bude financovať z prostriedkov, ktoré získal z Regionálneho operačného programu (ROP) v rámci prioritnej osi 3, cielenej na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov. Kraj získal z ROP nenávratný finančný príspevok aj na obnovu ďalších štyroch kultúrnych zariadení, ktoré spravuje. Celkovo ide v rámci piatich projektov o sumu 8,6 milióna eur.

Riaditeľ ZM Maroš Demko TASR informoval, že cieľom pripravovanej rekonštrukcie je znížiť energetickú náročnosť budovy múzea a rozšíriť ponuku služieb pre verejnosť o atraktívne novinky. "Pripravujeme sa na výmenu rozvodov vody, plynu, kanalizácie, kúrenia, elektriny a okien. V podkroví nad východným krídlom kaštieľa by mali pribudnúť priestory, ktoré plánujeme v budúcnosti využívať na tvorivé dielne a ako multimediálnu učebňu. V pláne je aj úprava okolia múzea, ktorá bude súvisieť so zbavením vlhkosti kaštieľa."

Pracovníci múzea sa budú počas rekonštrukcie podľa Demka naďalej venovať svojej odbornej činnosti, expozície ZM však budú približne do októbra budúceho roka pre návštevníkov neprístupné. "Verejnosť chceme požiadať o trpezlivosť. Odmenou za ich čakanie bude kompletne prerobená expozícia múzea a v rámci nej sedem nových expozičných priestorov, ktoré sme doteraz využívali ako depozitáre či kancelárie. Naším plánom je aj vytvorenie novej - numizmatickej expozície," sľubuje Demko. V areáli múzea sa ďalej plánuje výstavba nových chodníkov pre peších, oplotenia a obnova menšieho objektu pri vstupnej bráne.

Dnešná podoba kaštieľa, bývalého sídla rodiny Sztárayovcov, je výsledkom niekoľkých stavebných etáp realizovaných od 17. storočia, postupným prebudovávaním staršieho stredovekého hradu, do 30. rokov 19. storočia. Kaštieľ s komplexom priľahlých budov je národnou kultúrnou pamiatkou. Jeho interiér prešiel podľa slov riaditeľa ZM poslednou väčšou renováciou v 60. rokoch minulého storočia.