Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Na Bratislavskom hrade sa začne v pondelok predaj nulovej eurobankovky

Na leteckej snímke pohľad na Bratislavský hrad. Foto: TASR - Michal Svítok

Predaj eurobankovky s nulovou nominálnou hodnotou sa bude konať v múzejnom obchode SNM - Historického múzea, ktorý sa nachádza v priestoroch pod Čestným nádvorím Bratislavského hradu.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Nulová eurobankovka je obľúbený zberateľský predmet a turistický suvenír. "Svoju unikátnu bankovku si môžu od pondelka 26. augusta záujemcovia zakúpiť aj s motívom Bratislavského hradu," TASR o tom informovala Andrea Litváková z oddelenia prezentácie Slovenského národného múzea (SNM) - Historického múzea.

Predaj eurobankovky s nulovou nominálnou hodnotou sa bude konať v múzejnom obchode SNM - Historického múzea, ktorý sa nachádza v priestoroch pod Čestným nádvorím Bratislavského hradu. Do obchodu sa bude možné dostať z jeho oboch strán, od Viedenskej brány i od Mikulášskej brány a z parkoviska cez nádvorie. Bankovka sa bude predávať v limitovanom množstve za tri eurá. Obchod bude otvorený od 10.00 do 18.00 h.

Koncept eurobankoviek vznikol vo Francúzsku a jej tvorcom je Richard Faille, ktorý v roku 1996 začal spoluprácu s francúzskou mincovňou Monnaie de Paris. Oficiálny názov eurobankovky s nulovou hodnotou je Euro Souvenir a momentálne sa predáva nielen v eurozóne, ale i v Amerike, Rusku a Číne. Každá bankovka má svoje vlastné číslo, je vytlačená na bavlnenom papieri a obsahuje množstvo ochranných prvkov. "Aj preto je taká zaujímavá pre zberateľov, ktorí majú záujem predovšetkým o nižšie čísla," uzavrela.