Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Nitrianska galéria ponúka svoje priestory mladým kurátorom a umelcom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Termín uzávierky podávania žiadostí je 16. október 2015.

Nitra 1. júla (TASR) – Nitrianska galéria na budúci rok ponúkne mladým kurátorom a umelcom možnosť zorganizovať ich projekty vo výstavných priestoroch Bunker a Galéria mladých. Ako uviedol Omar Mirza z Nitrianskej galérie, cieľom výzvy je podpora prezentácie súčasného slovenského a zahraničného umenia. "A to nielen vizuálneho, ale aj s presahmi do iných foriem. Chceme poskytnúť priestor najmä začínajúcim kurátorom. Tí, ktorí pošlú kvalitný a nápaditý projekt, si budú môcť na vlastnej koži vyskúšať, ako sa robí výstava," Mirza.

Výzva nemá tematické obmedzenie a vzťahuje sa na oba priestory. Pre Bunker sú vhodné najmä netradičnejšie formy umeleckého prejavu, kratšie experimentálne projekty, site-specific inštalácie, vítané sú aj jednorazové performancie a audiovizuálne vystúpenia.

„Uprednostnené budú kurátorské projekty pred monografickými výstavami jedného, prípadne viacerých autorov. Víťazné projekty vyberie komisia zložená z odborných pracovníkov galérie a prizvaných teoretikov umenia. Na termínoch realizácie projektov sa dohodne galéria s úspešnými uchádzačmi,“ uviedol Mirza.

Termín uzávierky podávania žiadostí je 16. október 2015. O možnosť zorganizovať v Nitrianskej galérii vlastnú výstavu sa môžu uchádzať umelci a kurátori vo veku do 35 rokov. „Táto podmienka sa vzťahuje pre Galériu mladých, pre Bunker nie je vek ohraničený,“ povedal Mirza. Ako zdôraznil, výzva sa vzťahuje len na profesionálnych umelcov, študentov alebo absolventov, ktorí môžu byť aj zo zahraničia. Výstava musí mať svojho kurátora a nesmie ísť o reprízu už zrealizovaného výstavného projektu. Nitrianska galéria umelcom poskytne okrem priestorov aj technické vybavenie, asistenciu pri inštalovaní, prevoz diel, tlač a distribúciu pozvánok, PR projektu a oficiálne potvrdenie partnerstva galérie pri získavaní grantov a iných foriem spolufinancovania.