Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Nocľaháreň Depaul v Bratislave sa opäť zmení na koncertnú halu

Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej časti Nocľahárne sv. Vincenta de Paul pre ľudí bez domova. V zrekonštruovanej časti pribudli nové postele, sprchy ale aj komunitné miestnosti. Nocľaháreň otvorila vojvodkyna z Norfolku Georgina Susan Fitzalanová-Howardová, patrónka charitatívnej organizácie Depaul Slovensko. Na snímke zrekonštruovaná izba. V Bratislave 15. júna 2015. Foto: TASR

V najväčšej bratislavskej Nocľahárni sv. Vincenta de Paul, kde sa každú noc vyspia desiatky bezdomovcov, na Mikuláša zorganizujú koncert s názvom Doma dobre.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Desiatky postelí opäť na čas odpracú a v neútulnej hale pri letisku postavia koncertné pódium. V najväčšej bratislavskej Nocľahárni sv. Vincenta de Paul, kde sa každú noc vyspia desiatky bezdomovcov, na Mikuláša zorganizujú koncert s názvom Doma dobre. Kapustnicu tam tiež 6. decembra príde navariť šéfkuchár Jaro Židek.

Akcia má ľuďom ukázať, v akých neútulných priestoroch bezdomovci spia i to, ako ďaleko od mesta sa hala nachádza. "Začne sa o jednej popoludní výstavou fotografií Lukáša Maceka, premietaním filmov o Nocľahárni sv. Vincenta de Paul a varením kapustnice," tvrdí nezisková organizácia Depaul Slovensko.

O druhej začne hrať kapela Longital vo verzii Suita. Shinu a Daniela Salontaya doplní Marián Slávka a sláčikové kvarteto zložené z muzikantov, akými sú Štefan Filas, Milan Adamec, Slavo Solovic a Jozef Lupták. V Solovicových aranžmánoch zahrajú piesne z albumu A to je všetko? Na úvod koncertu zahrá sláčikové kvarteto i koledy v úprave Alexandra Albrechta.

Na pódiu ich vystrieda holandsko-novozélandské trio My Baby, ktorí kombinujú funkovo-bluesové korene s funky-tanečnou hudbou. A posledným účinkujúcim má byť česká elektropopová kapela Midi Lidi. "Od kapely môžete očakávať netradičné spracovanie i stvárnenie vlastných i prevzatých skladieb," uviedla organizácia Depaul Slovensko.

Pomedzi jednotlivé koncerty budú môcť návštevníci prísť na diskusie zástupcov organizácií, ktoré sa venujú ľuďom bez domova. Jeden z návštevníkov koncertu si domov odnesie i obraz výtvarníka Mareka Ormandíka, namaľovaný priamo na podujatí.

Vlani, na prvý ročník akcie, prišli do nocľahárne zahrať Korben Dallas aj so Štátnym komorným orchestrom Žilina, Puding pani Elvisovej i skupina Lola Marsh z Izraela. A na koncerte bolo skutočne plno.

Vstup na akciu je bezplatný, návštevníci však môžu prispieť dobrovoľným príspevkom na podporu a pomoc ľuďom bez domova. Prácu s bezdomovcami možno podporiť i poslaním prázdnej SMS na číslo 827 vo výške tri eurá alebo cez portál dobrakrajina.sk.

Do nocľahárne bude aj tento rok jazdiť kyvadlová doprava.

Len v uliciach Bratislavy sa pohybuje okolo 4000 ľudí bez domova. Viac ako 1000 z nich využilo počas minulého roku služby nízkoprahovej Nocľahárne sv. Vincenta de Paul. Pracovníci sa starajú, aby ľuďom bez domova poskytli teplo, stravu a základné služby bez ohľadu na to, v akom stave prídu. Okrem iného tu dostanú hygienické potreby a v prípadne záujmu i sociálne poradenstvo a pomoc pri hľadaní práce. Každý deň dá organizácia nocľah, stravu a inú pomoc  200 až 250 klientom. Od založenia to už je viac ako 380.000 nocľahov.