Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

O dotácie v bratislavskej Petržalke je veľký záujem

Pohľad na bratislavské Nový most, na snímke v pozadí je sídlisko Petržalka. Foto: TASR/Oliver Paul

Žiadosti o poskytnutie dotácie do 2000 eur môžu záujemcovia adresovať miestnemu úradu do konca októbra príslušného kalendárneho roka.

Bratislava 24. apríla (TASR) – O dotácie v bratislavskej Petržalke, ktoré môžu žiadať od miestnej samosprávy neziskové organizácie či rôzne spolky, je veľký záujem. Mestská časť doteraz dostala okolo 60 žiadostí o dotáciu, z toho viac ako polovica je nad 2000 eur. "O tých nad 2000 eur bude rozhodovať miestne zastupiteľstvo v máji," uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová. Celkovo je v rozpočte na tento rok vyčlenených 100.000 eur.

V Petržalke sa od polovice októbra minulého roku schvaľujú dotácie po novom. Poslanci odobrením nových pravidiel prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia najmä spresnili účel, na ktorý sa dajú dotácie žiadať, podmienky ich čerpania i výšku poskytovanej sumy. Tá nesmie presiahnuť 60 percent celkových nákladov na jeden projekt. "Mám záujem o vyvážené a spravodlivé prerozdelenie dotácií a podporu kultúrnych, športových či iných spoločenských podujatí," doplnila Platznerová.

Žiadosti o poskytnutie dotácie do 2000 eur môžu záujemcovia adresovať miestnemu úradu do konca októbra príslušného kalendárneho roka. Rozhoduje o nich starosta najneskôr do 60 dní. Žiadosti nad 2000 eur posudzujú najprv miestne komisie, a následne o nich rozhodujú miestni poslanci na zastupiteľstve. Podať takúto žiadosť však musia záujemcovia stihnúť do konca marca príslušného kalendárneho roka.

V rokoch 2013 až 2015 prerozdelila samospráva podľa hovorkyne takmer 300.000 eur. Peniaze išli najmä na podporu športu pre deti a mládež, ako aj na podujatia pre seniorov a aktivity občianskych združení pôsobiacich na území Petržalky.