Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Obvinený sudca Juraj M. dlho nevie uzatvoriť kauzy, vraždu 9 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Na nečinnosť sudcu sa sťažovali a poukazovali v minulosti Generálna prokuratúra SR, rezort spravodlivosti, či predsedníčka Okresného súdu Bratislava I, ale aj pozostalí obetí, či poškodení.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Sudca Okresného súdu Bratislava I Juraj M., ktorého obvinila Generálna prokuratúra SR z nečinnosti a ktorý čelí viacerým disciplinárnym návrhom je zákonným sudcom, respektíve predsedom senátu vo viacerých mediálne známych kauzách, ktoré sa na tomto nižšom súde nepodarilo za dlhé roky ukončiť.

Kauzy sa mu vracali

V niektorých prípadoch zase po dlhých rokoch pojednávaní mu veci odvolací Krajský súd v Bratislave vrátil naspäť na opätovné prejednanie pre jeho procesné pochybenia. Na nečinnosť sudcu sa sťažovali a poukazovali v minulosti Generálna prokuratúra SR, rezort spravodlivosti, či predsedníčka Okresného súdu Bratislava I, ale aj pozostalí obetí, či poškodení v prípadoch ktoré rieši.

Nedosúdená kauza vraždy

Dlhé roky nie je napríklad ukončená kauza brutálnej vraždy v bratislavskej Petržalke, keď bol už v roku 2005 zavraždený Michal Horecký a kde figuruje jediný obžalovaný Martin J. Naposledy v tejto veci Juraj M. konal v septembri tohto roku a pojednávanie po výsluchu utajených svedkov odročili na neurčito.

Nespokojný otec obete

"Je to smiešne a hanba spoločnosti a najmä súdnictva. Nerozumiem týmto prieťahom a nerozumiem postupu sudcu," povedal vo februári novinárom otec zavraždeného Michala H. Išlo o jeho jediného syna a nechápe, prečo po deviatich rokoch nižší súd obžalovaného neodsúdil. Otec vyslovil svoj názor, že "sudca je podľa neho skorumpovaný" Na nečinnosť sudcu sa sťažovali a poukazovali v minulosti Generálna prokuratúra SR, rezort spravodlivosti, či predsedníčka Okresného súdu Bratislava I, ale aj pozostalí obetí, či poškodení v prípadoch ktoré rieši. Dodal tiež, že otec obžalovaného Martina J. (v súčasnosti už po smrti - poznámka TASR), ktorý sa zapojil do incidentu, mal "prepojenie na bratislavské podsvetie, a preto sa údajne dejú v prípade takéto prieťahy".

Predtým sa v kauze Martina J. konalo na začiatku decembra minulého roka, keď súd vypočul jedného svedka, ktorý sa na pojednávanie nedostavoval a predviedli ho príslušníci polície. Obžalovaný na procese nebol, keďže dal súhlas, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. Pojednávanie vtedy prebehlo až po roku a ôsmich mesiacoch.

Chyby v doručovaní

Ďalšou kauzou, ktorá nie je právoplatne uzavretá je kauza dvoch starých mafiánskych vrážd z rokov 2004 a 2005 - jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov Petra Havasiho a Karola Patasyho staršieho, blízkeho skupine piťovcov. Odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave ju nemôže riešiť.

Tento odvolací súd vrátil vec už v lete sudcovi Jurajovi M. z dôvodu chýb v doručovaní poškodeným. "Po predložení veci odvolaciemu súdu bola táto ihneď vrátená, nakoľko zistil chybu v doručovaní, respektíve, že rozsudok Okresného súdu nebol doručený všetkým poškodeným. Preto Okresný súd Bratislava I ešte doručuje rozsudok dvom poškodeným, po vykázaní jeho doručenia opäť predloží vec odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave," uviedol nedávno pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Okresný súd Bratislava I pod vedením sudcu Juraja M. nad kvartetom obžalovaných vo vyššie spomínaných mafiánskych vraždách už v druhej polovici decembra 2013 vyniesol oslobodzujúci rozsudok. Pojednávať sa v tejto kauze začalo už v roku 2010.

Prípad vydierania tiež neukončil

Roky sa pojednáva pred senátom Okresného súdu Bratislava I predsedu Juraja M. proces s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom B., ktorý údajne od roku 1998 vymáhal peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, a ktorého už v novembri 2009 Juraj M. odsúdil na desaťročný trest.

Rozsudok však zrušil v roku 2010 odvolací Krajský súd v Bratislave (KS) pre procesné pochybenia sudcu. Proces nanovo otvorili až minulý mesiac a v prípade figurujú poškodení podnikatelia Marián Kočner a Igor Klátik. Nanovo sa tu musí vypočuť minimálne desať svedkov. Vo veci sa nekonalo na bratislavskom nižšom súde približne štyri roky, jedným z dôvodov bolo aj úmrtie prísediaceho senátu predsedu Juraja M.

"Po šiestich alebo siedmich rokoch nie som si istý, či na Slovensku je nejaký iný prípad zdokumentovaný lepšie ako tento. Je mi smiešne, že sa pán Ivan B. pohybuje na slobode a nie je vo vyšetrovacej väzbe. Mám pocit, že niektoré vyjadrenia pána Ivana B. z minulosti, v ktorých tvrdil, že jeho ochrancovia nedovolia, aby sa mu čokoľvek stalo, mi začínajú pripadať pravdivé," povedal vo februári poškodený podnikateľ Marián Kočner, ktorý sa na súd dostavil. Sudca Juraj M. napokon na obžalovaného Ivana B. vydal zatykač a ten istý čas v júni tohto roku strávil v cele policajného zaistenia.

Bankomatový gang

Ďalšie mediálne kauzy, kde je predsedom senátu sudca Juraj M. je bankomatový gang Jána G. a autíčkarsky gang Martina R., expriateľa známej slovenskej herečky Karin H. Chybou sudcu Juraja M. sa tento rok dostali na slobodu na istý čas členovia bankomatového gangu, vrátane šéfa Jána G. V tomto prípade sa naposledy pojednávalo v utorok 28. októbra a pre neprítomnosť troch z ôsmich predvolaných svedkov je proces odročený až na prvú polovicu januára budúceho roku.

Autíčkarský gang

V prípade autíčkarskeho gangu Martina R. sa naposledy pojednávalo 20. októbra tohto roku. Posledné pojednávania sa vôbec pred senát sudcu Juraja M. nedostavujú svedkovia. Proces je odročený na začiatok budúceho roka. V novembri 2013 Martina R. prepustili z väzby a je stíhaný na slobode. Na pojednávania chodí. V tomto prípade sa začalo pred sudcom Jurajom M. konať v januári minulého roka.

Dvojnásobná vražda v Moste

Sudca Juraj M. je predsedom senátu aj prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, ktorá sa odohrala už v roku 2004. Ide o prípad údajného objednávateľa vraždy Radoslava M. a ďalšieho obžalovaného Róberta M. Naposledy sa malo vo veci pojednávať v pondelok 27. októbra. Proces je však odročený na neurčito, keďže vážne ochorel svedok - na doživotný trest odňatia slobody odsúdený bývalý banskobystrický boss Mikuláš Černák.

Sudca Juraj M. je zákonným sudcom aj v prípade docenta Jiřího P. Slovenskej technickej univerzity, ktorý mal obťažovať svoje študentky a v prípade sa malo konať vo štvrtok 30. októbra. Prípad je na súde viac ako štyri roky a celá kauza sa ťahá už od roku 2006.

"Prokurátor Generálnej prokuratúry 22. októbra vydal uznesenie o vznesení obvinenia voči sudcovi Okresného súdu Bratislava I JUDr. J. M. pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin marenia úlohy verejným činiteľom. Trestného činu sa mal dopustiť nečinnosťou vo väzobných trestných veciach týkajúcich sa organizovaného zločinu. Dôsledkom jeho konania bolo prepustenie viacerých stíhaných osôb z väzby na slobodu,“ povedala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.