Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Oceňovaný ilustrátor Dušan Kállay má v Bratislave výstavu

Výtvarník Dušan Kállay Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Výstava s názvom Ilustrátor potrvá do 1. decembra.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Výber z ilustrátorskej tvorby maliara Dušana Kállaya z obdobia rokov 1978-2011 je v bratislavskej galérii Toto. Výstava s názvom Ilustrátor potrvá do 1. decembra.

Najstaršie obrazy sú z knihy Pavla Dobšinského Slovenské rozprávky. Na stenách sa striedajú diela z ďalších kníh vydaných našimi a zahraničnými vydavateľstvami doplnené dvoma leptami Videnie proroka Daniela. Expozíciu spestruje vo vitríne vyše 10 kníh s Kállayovými ilustráciami.

"Nikdy nerobí obrázok ako fotografiu kúska textu, ako vytrhnutú vetu, situáciu. On hľadá súvislosti, vrství detaily, vpletá symboly, odkazy, stúpa až do impresie, do odhalenia vlastnej emócie, zážitku z prečítaného. Napriek tomu, že všetky čiary sú tenké a ťahy štetcom subtílne, cítite, že robí s nesmiernou razanciou, ale pritom presne, všetko má akúsi odčítateľnú logiku," na štvrtkovej (14.9.) vernisáži konštatovala kurátorka výstavy Ida Želivská.

Dušan Kállay (1948) v rodnej Bratislave študoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) na oddelení voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u Vincenta Hložníka a na oddelení figurálnej kompozície a krajinomaľby u Jána Želibského. Od roku 1990 pôsobí ako profesor na VŠVU, kde vedie Ateliér voľnej grafiky a ilustrácie. Organizoval a viedol medzinárodné workshopy a prednášky vo Viedni, v Koldingu, Trieri, Macerate, Aténach, vo Vroclave, v Katoviciach, Tokiu či Tchaj-peji. Aj na Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) viedol workshop pre zahraničných ilustrátorov, viackrát bol členom jeho medzinárodnej poroty, tiež na Bienále grafiky v Brne, na Bologna Book Fair a iných medzinárodných podujatiach.

Venuje sa voľnej grafike, maľbe, knižnej ilustrácii, tvorbe ex libris, poštových známok, plagátov a animovanému filmu. Ilustroval vyše 90 kníh. Za tvorbu získal množstvo ocenení doma a v zahraničí. Medzi nimi za knihu Lewisa Carola Alica v krajine zázrakov má ilustrátorského Oscara – Cenu Hansa Christiana Andersena aj Cenu Grolier klubu, najstaršej a najväčšej bibliofilskej spoločnosti v New Yorku, ktorá slovenské vydanie tejto knihy vyhlásila za najkrajšie na svete. Minulý týždeň si na BIB ako prvý prevzal Cenu Poštovej banky, ktorú začínajú udeľovať žijúcemu slovenskému ilustrátorovi za originálny a mimoriadny prínos do ilustračnej tvorby.