Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Pacientov na bratislavskej detskej pohotovosti pribúda

Na snímke Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) na bratislavských Kramároch Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pokiaľ nechcú rodičia prežívať sviatky s deťmi v nemocnici, odporúča sa pri jednotlivých aktivitách používať ochranné prostriedky, chrániť hlavu a nárazové časti končatín.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Počet malých pacientov na pohotovosti v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v týchto dňoch vzrástol. "Začali pribúdať akútne vírusové respiračné ochorenia horných a dolných dýchacích ciest, laryngitídy, bronchitídy, veľa je zápalov prínosových dutín. Rovnako akútne ochorenia tráviaceho systému majú pozvoľný nárast a očakávame, že budú pribúdať aj v súvislosti so sviatkami z dôvodu nepravidelností v stravovaní," uviedla jej hovorkyňa Dana Kamenická.

Očakáva sa však, že prípadov akútnych respiračných ochorení počas sviatkov ubudne, keďže deti budú mať prázdniny a budú mimo kolektívu, čo spomalí prenos ochorení. "Veľa býva tiež kolapsových stavov predovšetkým u starších detí, školákov. Čo sa týka úrazov, tie sú vo veľkej miere ovplyvnené počasím, a tým aj aktivitami, ktorým sa deti venujú. Ak sú vhodné podmienky na zimné športy a deti sa im venujú, prípadne je poľadovica, časté sú zlomeniny končatín a úrazy hlavy," priblížila pre TASR Kamenická, ako zvyčajne vyzerajú tieto dni na pohotovosti.

Pokiaľ nechcú rodičia prežívať sviatky s deťmi v nemocnici, odporúča sa pri jednotlivých aktivitách používať ochranné prostriedky, chrániť hlavu a nárazové časti končatín, rovnako rešpektovať predpísané pravidlá pri jednotlivých aktivitách. "Napríklad stretávame sa s úrazmi na saniach alebo boboch, keď rodičia pustia deti zo svahu a tie ešte nedokážu sánky ovládať, vyletia z dráhy a narazia do stromov, skál alebo iných prekážok," poukázala Kamenická.

Ak sa deti počas sviatkov zdržiavajú viac v domácnostiach, herniach, telocvičniach, prípadnými zraneniami sú najčastejšie zlomeniny horných končatín, úrazy hlavy – tržné rany alebo otrasy mozgu. Pozor treba dať aj na konzumáciu orieškov u malých detí. "V tomto období ich deti konzumujú častejšie a hrozí ich vdýchnutie do dýchacích ciest," upozornila Kamenická.

Počas vianočných a novoročných sviatkov sa o malých pacientov na Oddelení urgentného príjmu v Detskej fakultne nemocnici s poliklinikou (DFNsP) Bratislava počas dňa postará päť lekárov – pediatrov v pediatrických ambulanciách a jeden chirurg v chirurgickej ambulancii. V noci to budú traja pediatri a jeden chirurg. V prípade potreby vie nemocnica zabezpečiť podľa Kamenickej ďalšieho chirurga.