Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Primátor Bratislavy pozval k sviatočnému stolu osamelých seniorov

Na snímke uprostred primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal reční počas vianočného stretnutia s osamelými seniormi v Primaciálnom paláci v Bratislave 22. decembra 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Táto tradícia bola v hlavnom meste založená už v 90. rokoch.

Bratislava 22. decembra (TASR) – K sviatočnému stolu v Justiho sieni bratislavského Primaciálneho paláca dnes spoločne zasadlo 73 osamelých seniorov spoločne s primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom. Na stole nechýbali oplátky s medom, ovocie či oriešky. Podávala sa kapustnica, vyprážaná ryba či rezeň so zemiakovým šalátom. V pozadí zneli vianočné koledy a každý dostal symbolický darček. Aj týmto spôsobom chcelo vedenie mesta umožniť osamelým seniorom vychutnať si spoločne vianočnú atmosféru.

Vianoce sú podľa primátora sviatkom, ktorý prebieha v rodinnom prostredí a s priateľmi. Ako tvrdí, nie všetci však majú také šťastie. "Aj takýmto spôsobom tak chceme spestriť Vianoce našim seniorom, ktorí by inak vianočné sviatky trávili sami. Som rád, že si môžeme spolu vychutnať čaro Vianoc a spoločne si pripomenúť, že tento vianočný čas je predovšetkým o spolupatričnosti a prejavení vzájomnej úcty, rešpektu a lásky," povedal Nesrovnal.



Koordinátor Rady seniorov Bratislavy Bohdan Telgársky povedal, že pre osamelých seniorov takéto podujatie veľmi veľa znamená, pretože chcú spoločensky žiť. "Sú radi, že si ich takto niekto všimol, že mali možnosť ísť niekde medzi ľudí, pretože to im chýba," povedal pre TASR.

Seniorku Evku dnešné vianočné stretnutie príjemne prekvapilo. Ako tvrdí, ani nepočítala s tým, že si niekto na osamelých ľudí spomenie. "Stretla som tu ľudí, ktorých som nevidela 60 rokov, ešte zo školských čias. Veľmi sme sa zmenili, ale niečo, to podstatné z mladosti zostalo," priblížila. Dôchodca Milan zas ocenil dnešné sviatočné menu. Keďže už niekoľko rokov žije sám, takéto sviatočné jedlá si už nezvykne robievať. "Aj vďaka jedlu som si mohol zaspomínať, ako sme spolu s mojou manželkou kedysi trávili Vianoce. Zároveň som mal možnosť spoznať nových ľudí," prezradil.

Tradícia prizvať k slávnostnému stolu osamelých občanov hlavného mesta bola založená už v 90. rokoch a každoročne sa toto spoločenské podujatie traduje.