Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Prvý laureát ceny Roma Spirit za kultúru má v Bratislave výstavu

Sochár a maliar Miloš Rác je laureátom ocenenia Roma Spirit 2016 v kategórii Kultúra. Foto: TASR/Dano Veselský

S výtvarným umením Rác náhodne začal počas základnej vojenskej služby v Prahe, keď asistoval kamarátovi reštaurátorovi. Ostatné tri roky sa intenzívne venuje tvorbe a výrazne uplatňuje svoj talent.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Prvú výstavu v Bratislave má rómsky výtvarník Miloš Rác. V galérii Michalský dvor v centre mesta predstavuje do 18. augusta nové maľby a plastiky.

"Máme dva dôvody na toto stretnutie. Je to autorská výstava historicky prvého laureáta ceny Roma Spirit za kultúru, ktorú získal vlani. Druhým dôvodom je 18. výročie našej Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu ACEC, ktorá sa týmto stáva dospelou," na pondelkovej (7.8.) vernisáži výstavy uviedla riaditeľka ACEC Magdaléna Rothová.

Steny v historických podzemných priestoroch galérie zdobia maľované pestrofarebné abstraktné obrazy: Cesty, Vždy, Pod mostom, Ráno, Biela, Gombička, Krehká, Hlbina, Súhra, Áno, Ticho, V rieke či Strážcovia snov, ktorý má rozmery 1,5 x 1,5 metra. Realistickejšie sú drobné plastiky Ľudia z ulice, Veselý, Flegmatik, Nerozlučný, Rozhnevaní milenci a ďalšie.

"Nápady často vidím, lietajú okolo mojej hlavy a ja ich len zachytávam. Sú to náhodné maľby, v ktorých sa dá objaviť veľa aj v pozadí. Maľujem ako cítim. Niekedy som v dobrej pohode, inokedy nahnevaný. Tvorím preto, aby si ľudia nemysleli, že rómska kultúra je len hudba, tanec a spev," prezradil návštevníkom živelný samouk.

S výtvarným umením Rác (1970) náhodne začal počas základnej vojenskej služby v Prahe, keď asistoval kamarátovi reštaurátorovi. Potom nasledovala dlhá prestávka. Až životné okolnosti spôsobili, že ostatné tri roky sa intenzívne venuje tvorbe a výrazne uplatňuje svoj talent.

"Veľa tvorím a dosť často vystavujem, asi budem musieť spomaliť. Mal som výstavy v Prahe, Brne, Martine, Žiline a iných slovenských mestách. Chodím aj do škôl, kde mávam besedy s ukážkami diel. Nevyšla mi uvažovaná výstava vo Viedni, teraz sa mi črtá vo Švajčiarsku. Uvidím, či sa to podarí. Je to náročné aj finančne. Tu v Bratislave sú veci z posledného roka," povedal pre TASR insitný umelec, ktorý získal spomínanú cenu vo finálovej konkurencii oveľa známejších nominantov, akými sú divadlo Romathan a hudobný súbor Sendreiovci.

Cenu Roma Spirit udeľujú jednotlivcom, organizáciám, firmám alebo samosprávam, ktoré výrazne prispeli k zlepšeniu postavenia rómskej komunity v spoločnosti. Na základe ankety sú to príklady dobrej praxe v siedmich kategóriách: Osobnosť, Čin roka, Kultúra, Obec a mesto, Spoločnosť a zamestnávateľ, Mimovládna organizácia a Médiá. Z nominácií vyberie laureátov medzinárodná odborná porota. Tohtoročná anketa vyvrcholí 26. novembra galavačerom pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku. Od roku 2009 bolo v súťaži Roma Spirit nominovaných 959 subjektov, z nich ocenenie získalo 47 laureátov.