Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Rača vyhrala súdny spor o dva milióny eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Žalobca sa niekoľkokrát odvolal.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Žalobu s požiadavkou na takmer dva milióny eur zamietol Krajský súd v Bratislave (3.11.) a ukončil tak rozsudkom sedem rokov trvajúci súdny spor spoločnosti IN VEST s.r.o., ktorá sa od mestskej časti Rača domáhala zaplatenia sumy vo výške 1.979.057,96 eura. Žaloba sa týkala nečinnosti miestneho stavebného úradu v období 2005/2006, konkrétne nevydania územného rozhodnutia o umiestnení stavby "Bratislava – Rača, Komisárky, Polyfunkčný komplex Quattro" v zákonnej lehote. Spoločnosť IN VEST žalovala Raču o náhradu škody za ušlý zisk.

Žalobca sa niekoľkokrát odvolal. Najskôr v roku 2010 voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava III a začiatkom tohto roka voči rozhodnutiu toho istého súdu o zamietnutí žaloby voči MČ Rača. Krajský súd v Bratislave však verdikt okresného súdu potvrdil s tým, že nebol preukázaný ušlý zisk na strane žalobcu. "Je to úžasná správa pre Raču a Račanov, lebo prípadná úspešnosť žaloby by položila mestskú časť na kolená," zhodnotil starosta Peter Pilinský.

Spoločnosť IN VEST žalovala Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, to by si však v prípade neúspechu nárokovalo peniaze od mestskej časti, ktorej stavebný úrad v žalovanom prípade konal. S konečným zavŕšením prípadu súvisí aj to, že IN VEST už v tejto veci nemôže podať ďalšie odvolanie.

"Voči rozsudku odvolacieho súdu nie je odvolanie prípustné," informovala vedúca kancelárie starostu Rače Ivana Luptáková Urbanová. "Šance žalobcu na zvrátenie tohto právneho stavu využitím mimoriadnych opravných prostriedkov, ktorých aplikácia je presne zákonom vymedzená určitými pravidlami, sú mizivé," dodala.