Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Rusovce chcú Gerulatu zapísať do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Stopy po kanalizácii z rímskej doby v Rusovciach našli na troch polohách.

Bratislava 23.júla (TASR) – Mestská časť Bratislava Rusovce sa usiluje o to, aby sa rímske pamiatky na jej území stali súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Potvrdila pre TASR prednostka Miestneho úradu Rusovce Oľga Gáfriková. „Pamiatky zapísané v zozname UNESCO dávajú každému sídlu jedinečnosť uznanú medzinárodným spoločenstvom“ povedala Gáfriková s tým, že Rusovce sa na zápis pripravujú už od roku 2012.

Jednou z podmienok je aj Územný plán zóny Pamiatková zóna Bratislava Rusovce, ktorý čaká na stanovisko Okresného úradu v Bratislave. Pamiatková zóna má, podľa Gáfrikovej, zabrániť tomu, aby bola na území dnešnej Gerulaty schválená zástavba. "Územný plán pamiatkovej zóny má umožniť súčasný rozvoj mestskej časti, ale zároveň aj ochrániť hodnoty, ktoré tu máme. A v prípade Gerulaty ide o to, aby toto územie ostalo voľné, aby ho ktokoľvek v budúcnosti, možno o sto, dvesto rokov mohol celé preskúmať, keď budú na to finančné a personálne podmienky a možno aj nové metódy výskumu," dodala Gáfriková.

V Rusovciach nemala ešte donedávna kanalizáciu Gerulatská a  Maďarská ulica. Paradoxne, práve v čase antickej Gerulaty vybudovaná bola. Archeológovia o tom nemajú nijaké pochybnosti, čo potvrdzuje webová stránka Rusovských novín.

„Stopy po kanalizácii z rímskej doby sme v Rusovciach našli na troch polohách. Všetky sa nachádzajú v civilnej časti Gerulaty, čo však môže súvisieť s výskumom kastela, ktorý je zatiaľ prebádaný asi iba na 15 percent“, napísala pre Rusovské noviny archeologička Jaroslava Schmidtová. V praxi to podľa nej znamená, že v kasteli, niekdajšom vojenskom tábore, sa môžu skrývať ďalšie podobné nálezy. "Prvý kanál bol preskúmaný v dnešnom exteriéri v priestore Múzea Antická Gerulata. Druhý kanál našli pri výskume pred výstavbou rodinného domu Kanovicsovcov na Maďarskej ulici a tretí na Irkutskej ulici," spresnila Schmidtová.