Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Ružinov chce proti nelegálnym bilbordom bojovať aj výsadbou stromov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Mestská časť navrhuje sadiť zeleň na miesta, kde sa nelegálne bilbordy nachádzajú, alebo by sa mohli nelegálne v budúcnosti umiestniť.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Bratislavský Ružinov chce proti nelegálnym bilbordom bojovať aj výsadbou zelene. Týka sa to predovšetkým pozemkov, ktoré sú vo vlastníctve alebo správe mestskej časti. Samospráva by taktiež rada vyriešila aj dlhodobý problém s nelegálnymi bilbordmi na Bajkalskej ulici či v okolí Zlatých pieskoch, ktorý sa ťahá zhruba sedem rokov.

"Podstatou je, aby sa zeleň sadila nielen tam, kde sa vysádza ako náhradná výsadba, ale všade, kde je to možné. Pretože životné prostredie sa zhoršuje a hlavne v mestách je potrebné zeleň a stromy, ktoré ochladzujú, čo najviac chrániť. Druhým zmyslom je, aby sme pohli s nelegálnymi bilbordmi," uviedol pre TASR ružinovský miestny poslanec Kamil Bodnár.

Poukazuje na to, že s takýmito nelegálnymi stavbami majú problém v mestskej časti viacerí vlastníci pozemkov. V mnohých prípadoch však nie je ľahké bilbord odstrániť bez toho, aby spoločnosť dotyčného nezažalovala za odcudzenie, prípadne poškodenie majetku.

Preto mestská časť navrhuje sadiť zeleň na miesta, kde sa nelegálne bilbordy nachádzajú, alebo by sa mohli nelegálne v budúcnosti umiestniť. Na otázku, či sa samospráva neobáva toho, že by niekto mohol takto vysadený strom poškodiť, odpovedal Bodnár záporne. "Tým pádom môžeme bilbord odstrániť, pretože pravdepodobne bola zeleň poškodená práve pre bilbord. Loptička bude potom na našej strane," poznamenal.

Ružinovský starosta Martin Chren to považuje za vtipné, ale správne riešenie. Zároveň podotkol, že mestská časť rokuje s Asociáciou vonkajšej reklamy, aby našli systémové spoločné riešenie. Problémom sú totiž takéto stavby na území celého Ružinova, nielen na pozemkoch mestskej časti. Verí, že v priebehu budúceho roka bude vidieť "znateľné výsledky".

Riešenie však starosta vidí aj v samoregulácii. "Ak sa bilbordové spoločnosti dohodnú, že sa vzdajú samy nejakého percenta bilbordov, tak sa nikto nebude cítiť poškodený a Ružinov bude zároveň o čosi krajší," skonštatoval Chren. Priznal, že hoci sú bilbordy nepopulárna vec, niektoré subjekty z nich majú príjem, napríklad školy alebo rôzne združenia, ak ho umiestnia na svoj pozemok. "Nie je to úplne čierno-biele, ale v tomto prípade je to viac čierne ako biele," doplnil.

Výsadbu mladých stromov ako reakciu na neférový prístup dvoch reklamných spoločností voči mestu zvolili ako prvé tento rok Malacky. Mesto vysadilo v máji na dvoch miestach mladé hraby. "Nezaznamenali sme žiadny prejav vandalizmu. Naopak, reakcie od obyvateľov sú veľmi pozitívne, pretože je oveľa príjemnejšie pozerať sa na zeleň, ako na reklamné ponuky," zhodnotila hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová.

Poznamenala, že bilbordové spoločnosti zareagovali a mesto vyzvali na odstránenie zelene. Zaznamenali tiež snahy spochybňovať originálnu kompetenciu vysádzať zeleň na vlastných parcelách. "Naďalej zastávame názor, že je výhradným rozhodnutím samosprávy sadiť zeleň podľa vlastnej úvahy na verejných priestranstvách," zdôraznila s tým, že inšpirovanie iných samospráv ich teší. Primátor Malaciek Juraj Říha v tejto súvislosti samosprávam odkazuje, aby vytrvali a nenechali sa odradiť.