Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Sebechleby slávia 880 rokov od 1. písomnej zmienky

Sebechleby, archívne foto. Foto: TASR/Jozef Poliak

Tento rok si 880. výročie od prvej písomnej zmienky pripomínajú viaceré dediny Hontu. Patria medzi ne Domaníky, Drážovce, Litava, Senohrad, Trpín, Bzovík a Čabradský Vrbovok.

Sebechleby 1. septembra (TASR) - Aj predstavovanie spolkov a záujmových združení bude okrem ponuky rôznych vystúpení tvoriť súčasť víkendových osláv 880. výročia od prvej písomnej zmienky v obci Sebechleby v okrese Krupina. Občianske zoskupenia majú totiž v tejto hontianskej obci dlhoročnú tradíciu.

"Máme ich u nás okolo 15," vyrátal starosta Martin Schvarc. Niektoré z nich pritom existujú v obci nepretržite 100 i viac rokov. Najznámejší sú poľovníci, rybári či včelári.

Podujatie začne už v piatok 4. septembra popoludní slávnostnou akadémiou v tamojšej ZŠ a MŠ Antona Matulu, ktorá si tento rok pripomína 55 rokov od svojho vzniku. Večer bude v sále kultúrneho domu predstavenie hry J. Hollého Kubo.

Už spomínané spolky a združenia sa budú prezentovať na sebechlebskom námestí v sobotu (5.9.) dopoludnia. Popoludní potom bude na tom istom mieste koncert skupiny Drišľak, Sebechlebských hudcov, skupiny Družina a Dominik Lauko Bandu.

V nedeľu (6.9.) je na programe slávnostná svätá omša v Kostole sv. Michala a popoludní krojovaný sprievod obcou. Oslavy ukončí kultúrny program s miestnymi folklórnymi skupinami.

Tento rok si 880. výročie od prvej písomnej zmienky pripomínajú viaceré dediny Hontu. Patria medzi ne Domaníky, Drážovce, Litava, Senohrad, Trpín, Bzovík a Čabradský Vrbovok. Všetky sa spomínajú v listine z roku 1135 uhorského kráľa Bela II. z rodu Arpádovcov.

Podľa historika Miroslava Lukáča z Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine touto listinou Belo II. potvrdzuje dary, dediny aj obyvateľov, ktorými Lampert z rodu Hunt-Poznanovcov a jeho manželka Žofia obdarovali kláštor v Bzovíku v Hontianskej stolici. Je to nielen prvá písomná zmienka o Bzovíku a okolitých obciach, ale aj jedna z najstarších písomných pamiatok, ktorá sa vzťahuje na územie severného Hontu.