Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Sečovce chcú byť transparentnejším mestom a otvoriť sa viac občanovi

Foto: TASR/AP

Sečovská samospráva sa rozhodla pre väčšiu otvorenosť vo vzťahu k občanovi na základe jej poklesu v rebríčku transparentnosti slovenských miest.

Sečovce 15. februára (TASR) - Kroky zamerané na zvýšenie transparentnosti mesta začala realizovať v týchto dňoch sečovská samospráva. Docieliť ju chce predovšetkým zlepšením komunikácie medzi radnicou a verejnosťou.

"Verejnými sa stali zasadnutia komisií pri mestskom zastupiteľstve (MsZ) a čoskoro budú prístupné aj zápisnice z nich. Mestský úrad (MsÚ) ich bude podobne ako agendu zastupiteľstva zverejňovať na webstránke mesta," priblížila komunikačné novinky radnice jej hovorkyňa Lýdia Vereščáková.

Sečovská samospráva sa rozhodla pre väčšiu otvorenosť vo vzťahu k občanovi na základe jej poklesu v rebríčku transparentnosti slovenských miest, ktorý zostavuje organizácia Transparency International Slovensko.

"Kým v roku 2012 sa Sečovce v porovnaní s rokom 2010 stali jedným zo skokanov, v roku 2014 oproti predošlému hodnoteniu zaznamenali výrazný pokles v rebríčku," ozrejmila Vereščáková.

Radnica si podľa jej slov veľa sľubuje od prestavby a doplnenia svojho webu. Chce dosiahnuť, aby si na ňom obyvatelia či návštevníci mesta našli všetko potrebné. Po dlhšej prestávke sa radní vrátia k zverejňovaniu všetkých materiálov na zasadnutie MsZ aspoň tri dni pred jeho konaním.

"V týchto dňoch pribudla na webe podstránka o dotáciách z mestského rozpočtu, kompletnú prestavbu absolvuje podstránka verejné obstarávanie, postupne sem pribudnú nové informácie o predajoch a prenájmoch, evidencia bytov či zoznamy žiadateľov o ne," doplnila Vereščáková.

Sečovský primátor Jozef Gamrát sa chce vrátiť aj k verejným zhromaždeniam s občanmi a otvoriť tému úpravy rokovacieho poriadku MsZ, aby sa k jednotlivým bodom jeho zasadnutia mohli vyjadrovať občania za jednoduchších podmienok. Na voľne prístupnom mieste radnice zároveň pribudne v krátkom čase schránka s nadpisom Podnety a nápady.