Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

ŠÉFKA FN TRENČÍN: Rozumie, prečo predchodca podpísal zmluvu na stravu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Riaditeľka Danka Kaššovicová chápe, prečo sa predchádzajúci manažment rozhodol obstarávať kuchyňu formou koncesie, ktorej súčasťou bola aj rekonštrukcia kuchyne a jedálne.

Trenčín 11. decembra (TASR) – Ak by Fakultná nemocnica (FN) v Trenčíne nepodpísala koncesnú zmluvu na stravovacie služby, musela by skončiť s poskytovaním stravy pacientom. Podľa riaditeľky FN Trenčín Danky Kaššovicovej by to bol asi koniec nemocnice. Koncesnú zmluvu uzavrela nemocnica na desať rokov za 23 miliónov eur. Zmluvu za nemocnicu podpísal ešte Kaššovicovej predchodca.

Riaditeľka podľa vlastných slov rozumie tomu, prečo sa predchádzajúci manažment rozhodol obstarávať kuchyňu formou koncesie, ktorej súčasťou bola aj rekonštrukcia kuchyne a jedálne. „Nemocnica je zadlžená a nemá zdroje, aby si zabezpečila rekonštrukciu kuchyne, ktorá bola nevyhnutná. Rekonštrukciu robili naposledy pred dvoma desaťročiami. Nevyhovovala varná technológia, nevyhovoval hygienický štandard priestorov. Bude sa ukončovať rekonštrukcia varnej časti, pred pol rokom bola ukončená rekonštrukcia stravovacej časti,“ priblížila Kaššovicová s tým, že nemocnica po rekonštrukcii kuchyne a jedálne prejde na iný systém podávania stravy s vyšším hygienickým štandardom.

Ako dodala, po desiatich rokoch si môže nemocnica v zmysle koncesnej zmluvy celú „stravovačku“ odkúpiť za symbolické euro a môže stravovacie služby poskytovať vo vlastnej réžii. Celodenná strava pre pacienta podľa riaditeľky vychádza momentálne na 8,30 eura. „Istý objem stravy sa tu musí navariť. Ak by ste investovali svoje peniaze do rekonštrukcie stravovacieho zariadenia, tak chcete nejakú návratnosť,“ doplnila Kaššovicová s tým, že zazmluvnená je príprava stravy pre minimálne 630 pacientov denne.

Drahá strava

Denník SME v spolupráci s Transparency International zistil, že štyri štátne nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za desať rokov 81 miliónov eur s DPH. Firmám platia za dodávku stravy, pričom jej cena na deň pre pacienta sa v tendroch pohybuje od 8,3 do 10,8 eura. Iné nemocnice, sociálne či geriatrické zariadenia za stravu pre pacientov platia o polovicu menej.

Denník ďalej upozornil, že do súťaže o dodávku stravy sa prihlásili personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Predseda predstavenstva Dora Gastro Peter Bittó podpísal zmluvu v trnavskej nemocnici, v Trenčíne už zmluvu podpisoval za Hospital Catering Solutions.

Výbor NR SR pre zdravotníctvo dnes vykonal poslanecký prieskum v trenčianskej nemocnici, týkal sa však iba nákupu CT prístrojov a ultrazvukov. Koncesiami na prevádzku jedálne sa podľa predsedu výboru Richarda Rašiho budú zaoberať na mimoriadnom zasadnutí v pondelok 15. decembra o 13.00 hodine.