Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Slovenská pošta zruší pobočku na sídlisku v Malackách, mesto je proti

Slovenská pošta. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hovorkyňa SP Alexandra Cimermanová vysvetlila zmenu stratégiou umiestňovať pobočky do vhodných objektov s vysokou koncentráciou zákazníkov a predpokladom vyššej rentability služieb.

Malacky 17. februára (TASR) – Slovenská pošta (SP) plánuje v Malackách zatvoriť pobočku na sídlisku Juh, jedno z dvoch pracovísk, ktoré v okresnom meste prevádzkuje. Zároveň však za zrušené pracovisko na sídlisku chce zriadiť iné v nákupnom centre. Samospráva Malaciek s krokom SP nesúhlasí, tvrdí, že nové pracovisko nie je adekvátnou náhradou.

„V prípade sídliska ide o ucelenú mestskú časť s dosahom 5000 ľudí, pre ktorých by mala byť zabezpečená poštová služba ako súčasť univerzálnych služieb,“ uviedol primátor Malaciek Juraj Říha. Kritizuje aj plány zriadiť novú pobočku v nákupnom centre na opačnom konci mesta. "Na jednej strane vysvetľuje SP, že podľa zákonnej povinnosti je povinná v sídle do 20.000 obyvateľov prevádzkovať iba jednu pobočku, takže pobočka na sídlisku je už nad rámec povinností, na druhej strane vytvára aj tak novú. Nerozumiem teda tomu rušeniu," uviedol Říha.

Hovorkyňa SP Alexandra Cimermanová vysvetlila zmenu stratégiou umiestňovať pobočky do vhodných objektov s vysokou koncentráciou zákazníkov a predpokladom vyššej rentability služieb. Rovnako uviedla, že práve pretrvávajúci opačný ekonomický efekt v prípade sídliskovej pobočky viedol k návrhu na jej zrušenie. "Na tejto pobočke prevádzkujeme jednu priehradku s minimom zamestnancov. Vývoj výnosov na pošte má klesajúci trend, čo dokazuje aj klesajúca intenzita prevádzky na pošte," vysvetlila.

Malacký primátor postup SP i tak nepovažuje za korektný. Argumentuje aj doterajšou ústretovosťou samosprávy voči Slovenskej pošte. „Pobočka na sídlisku sídli v jednom z pavilónov škôlky, v mestskej budove, do ktorej sme na žiadosť pošty investovali približne 52.000 eur, zároveň sme priestory poskytli za zvýhodnené nájomné,“ uviedol Říha.

Slovenská pošta navrhuje mestu prevádzkovať sídliskovú pobočku formou tzv. pošty Partner, v ktorej prevádzkovateľ zabezpečuje poštové služby v mene SP. "V prípade, že primátor Malaciek s týmto návrhom nebude súhlasiť, SP zváži v tejto oblasti možnosť zavedenia tzv. Balíkomatu,“ informovala Cimermanová.