Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Štedrý deň oslávia aj pacienti v bratislavských nemocniciach

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Sviatky doma nemôžu stráviť ani viaceré choré deti hospitalizované v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Pacientom a zamestnancom, ktorí budú v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) aj počas najkrajších sviatkov roka, navodzuje atmosféru sviatočného obdobia aj vianočná výzdoba. "Sviatkom sa prispôsobuje i jedálniček," uviedla jej hovorkyňa Petra Stano Maťašovská.

Počas Štedrého dňa sa podľa jej slov podávajú bezmäsité jedlá. Na raňajky vianočka a na obed šošovicová polievka. Večer majú pacienti kapustnicu a rybie filé so zemiakovým šalátom. "Nechýbajú oblátky, med a ovocie. Pacienti so šetriacou diétou majú, samozrejme, vianočné menu upravené podľa odporúčania ošetrujúceho lekára," priblížila ďalej Stano Maťašovská.

V UNB budú počas Vianoc hospitalizované aj deti, ktorých zdravotný stav neumožňuje domácu liečbu. "Rodičia a príbuzní môžu prísť za deťmi kedykoľvek počas dňa a stráviť spolu Vianoce. Detské oddelenia zdobia vďaka štedrému darcovi opäť živé jedličky," doplnila.

Sviatky doma nemôžu stráviť ani viaceré choré deti hospitalizované v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava. "Počas Vianoc sú v nemocnici len tie deti, ktorých zdravotný stav neumožní, aby sme ich pustili domov. Často sa tak stáva napríklad na Klinike detskej hematológie a onkológie – aj tu, ak je to možné, aspoň na Štedrý večer deti pustíme domov a potom sa vrátia a pokračujú v liečbe," povedala hovorkyňa Dana Kamenická.

Deťom, ktoré trávia čas na lôžku, v nemocnici umožnia, aby strávili čo najviac času so svojou rodinou. "Snažíme sa im zabezpečiť, aby boli samy na izbách a mohla ich navštíviť širšia rodina – rodičia, súrodenci, starí rodičia. Prinesú si svoje obľúbené jedlá, pod stromčekom si nájdu darčeky a prežívajú podobné Vianoce ako doma, len sú so svojou rodinou v nemocnici. Tie deti, ktoré majú predpísanú diétu, ju dodržiavajú, aby sa im nezhoršil zdravotný stav," zhrnula.