Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

STU v Bratislave vybuduje prvú univerzitnú škôlku na Slovensku

Areál Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, v popredí fakulta architektúry. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dokončiť škôlku by chcela univerzita do konca tohto kalendárneho roka, otvoriť by ju chceli na budúci školský rok.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave bude mať prvú univerzitnú materskú školu svojho druhu na Slovensku. Škôlka Stubáčik ako pilotný projekt univerzitnej škôlky s kapacitou 22 miest má vzniknúť rekonštrukciou nevyužitých priestorov v internáte Bernolák a univerzita chce aj takto pomôcť svojim študentom a doktorandom. Otvoriť by ju chcela na budúci školský rok.

"V minulosti prišli za nami študenti, že majú problém so škôlkami. Lebo keď prídu doktorandi na Staré Mesto a pýtajú sa na škôlku a na úrade zistia, že nie sú z mestskej časti, tak nepochodia. Preto sme v roku 2017 urobili anketu," uviedol pre TASR Ladislav Štibrányi, poradca rektora STU.

Z nej vyplynulo, že študenti a doktorandi by takúto možnosť privítali. "Máme kopu šikovných študentov, pri ktorých by sme boli radi, keby ostali pôsobiť na škole ako učitelia," priblížil Štibrányi ďalší z dôvodov, prečo sa rozhodli škôlku zriadiť.

Dokončiť škôlku by chcela univerzita do konca tohto kalendárneho roka, otvoriť by ju chceli na budúci školský rok. Vyriešiť bude potrebné aj personálne zabezpečenie, univerzita sa vraj neobáva, že by nenašla potrebný personál. Súčasťou škôlky bude aj denný stacionár, kam bude môcť napríklad mama zaviesť svoje dieťa na pár hodín, pokiaľ bude na skúške. V spolupráci so Starým Mestom by sa malo tiež vybudovať ihrisko, ktoré bude mimo prevádzkových hodín prístupné aj verejnosti, staromestská samospráva plánuje v danej lokalite vybudovať aj park. Hlavé mesto zároveň podľa Štibrányioho prisľúbilo, že po zaradení škôlky do siete škôl a školských zariadení bude mzdy a prevádzkové náklady do výšky 88 percent hradiť zo svojho rozpočtu, zvyšok zaplatia rodičia.

"Na prvý pohľad sa môže zdať, že robiť škôlku nie je agenda univerzity, ale je to pohľad, ktorý vyvrátili už dávno silné vedecké inštitúcie v zahraničí. Škôlky či nájomné byty sú benefity na zvýšenie atraktivity a je najvyšší čas robiť to aj na Slovensku," doplnil hovorca STU Fedor Blaščák. Univerzita má ambíciu vypracovať manuál, ktorým by sa ostatné univerzity mohli riadiť či inšpirovať.

Iniciatívu pozitívne vníma aj Staré Mesto, ktoré je, ako zriaďovateľ škôlok, nápomocné aj pri výmene informácií. "Iniciatíva je seriózna a zaoberá sa tým, ako vyriešiť podmienky pre mladých vedcov a prípadne študentov s rodinami a vytvoriť im tak podmienky pre lepšiu prácu," poznamenal staromestský hovorca Matej Števove. Iniciatívu víta aj rezort školstva. "Ministerstvo školstva víta iniciatívu STU a oceňuje, že aj takýmto spôsobom zabezpečuje sociálnu starostlivosť pre svojich študentov a zamestnancov univerzity," zhodnotil odbor komunikácie a protokolu ministerstva.