Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Súťaž kresleného humoru s tematikou piva má víťaza

Na snímke kresba, ktorá získala Veľkú cenu Grand Prix, autor Gabriel Rusu z Rumunska. Foto: TASR

Veľkú cenu poroty - Grand Prix získal v tomto roku Gabriel Rusu z Rumunska.

Prešov 1. apríla (TASR) - V metropole Šariša dnes oficiálne predstavili výsledky medzinárodnej súťaže kresleného humoru s názvom Zlatý súdok 2015, ktorej témou je už 21 rokov pivo. Veľkú cenu poroty - Grand Prix získal v tomto roku Gabriel Rusu z Rumunska.

Do Zlatého súdka 2015 sa prihlásilo celkovo 120 autorov z 34 štátov sveta, ktorí poslali spolu 318 prác. Popredné priečky okrem oceneného karikaturistu z Rumunska obsadili Henryk Cebula z Poľska, Roman Kubec z Česka a Sergey Semendyaev z Ukrajiny.

Na dnešnom vyhodnotení Zlatého súdka v Prešove zverejnili aj Zvláštne ceny - Cenu Českej únie karikaturistov, ktorú získal Radek Steska z ČR a Cenu Bulharského kultúrneho inštitútu udelenú Bulharovi Valentinovi Georgievovi. Bobo Pernecký získal Cenu Igora Ševčíka a Cena Pivnej galérie v Prešove putovala Slawomirovi Makalovi z Poľska. Ďalej to boli Čestné uznania pre 16 zúčastnených výtvarníkov z viacerých krajín, medzi ktorými nechýbali Čína, Ukrajina, Anglicko, Macedónsko, Slovensko, Bielorusko či Kuba.

V tomto roku sa však medzi zaslanými prácami našli aj kresby od autorov z Austrálie, Ameriky či Kene, Indonézie a Maroka. "Je to súťaž, o ktorej sa vie po celom svete. Myslím si, že je to dobrá reklama pre mesto Prešov. Vážim si, že k nám prichádzajú ešte aj dnes kresby zaslané nie internetom, ale klasicky v obálke," informoval TASR dlhoročný organizátor Zlatého súdka Fedor Vico.

Tematika piva v oblasti kresleného humoru je podľa jeho názoru nevyčerpateľná. "Samozrejme, keď ide už vyše 20 rokov o jednu tému, tak sa mnohé motívy opakujú, ale vždycky sa objaví niečo originálne. Keď to má ešte aj nejakú výtvarnú hodnotu, spĺňa tie základné atribúty, tak potom to má naozaj úspech."



G. Rusu z Rumunska uspel v súťaži s kresbou znázorňujúcou muža tlačiaceho pred sebou pivný sud, vedľa ktorého si posúva zasa svoju obľúbenú hračku - kovovú obruč, malé dieťa. "Je to veľmi čisto urobené, veľmi úsporne, dobre nakreslené," zhodnotil Vico, známy slovenský karikaturista.

Rumunský výtvarník si dnes prišiel do Prešova prevziať hlavnú cenu súťaže osobne. "Súťaž Zlatý súdok poznám už desať rokov. Veľmi si vážim toto získané ocenenie," poznamenal. Je v poradí druhým Rumunom, ktorému sa podarilo vyhrať hlavnú cenu v celej histórii súťaže.

Zlatý súdok vznikol na pôde Pivovaru Šariš. Jeho bývalý majiteľ súhlasil s vydávaním humoristicko-satirického časopisu Bumerang, ktorého redakcia začala 1. apríla 1995 písať aj prvú kapitolu tejto súťaže.

Najlepšie humorné kresby s tematikou piva, ktoré zaslali ich autori do Zlatého súdka 2015, vystavuje od dnešného dňa vo svojich priestoroch Šarišská galéria. Výstava potrvá do 24. mája.

Na snímke vľavo Gabriel Rusu z Rumunska, ktorý získal Veľkú cenu Grand Prix a vpravo Henryk Cebula z Poľska, ktorý získal 1. cenu.
Foto: TASR


Vernisáž najlepších súťažných prác 21. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru Zlatý súdok na tému pivo 1. marca 2015 v Prešove. Veľkú cenu Grand Prix získal Gabriel Rusu z Rumunska, ďalej 1. cenu získal Henryk Cebula z Poľska. Udelené boli aj ďalšie ocenenia. Na snímke kresba, ktorá získala čestné uznanie, autor Viktor Bondar z Bieloruska.
Foto: TASR


Na snímke vpravo Gabriel Rusu z Rumunska, ktorý získal cenu Veľkú cenu Grand Prix, uprostred známy prešovský karikaturista a organizátor súťaže Fedor Vico a vľavo Henryk Cebula z Poľska, ktorý získal 1. cenu.
Foto: TASR


Vernisáž najlepších súťažných prác 21. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru Zlatý súdok na tému pivo 1. marca 2015 v Prešove. Veľkú cenu Grand Prix získal Gabriel Rusu z Rumunska, ďalej 1. cenu získal Henryk Cebula z Poľska. Udelené boli aj ďalšie ocenenia. Na snímke kresba, ktorá získala 1. cenu, autor Henryk Cebula z Poľska.
Foto: TASR


Na snímke slávnostné otvorenie výstavy pred Šarišskou galériou.
Foto: TASR