Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Turistická sezóna sa začala, bratislavské mestské brány sú otvorené

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal (vpravo) počas symbolického odpečatenia mestských brán a oficiálneho štartu letnej turistickej sezóny pred Michalskou bránou v Bratislave, 23. apríla 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

O symbolické odpečatenie mestských brán sa aj v sprievode Tovarišstva starých bojových umení a remesiel postaral primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Bratislava otvorila svoje brány a ofiiálne odštartovala tohtoročnú letnú turistickú sezónu. O symbolické odpečatenie mestských brán sa aj v sprievode Tovarišstva starých bojových umení a remesiel postaral primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Primátor v krátkom príhovore pred davom v okolí Michalskej brány pripomenul, že je to presne 725 rokov, čo sa Bratislava stala kráľovským mestom. "Kráľ Ondrej III. udelil Prešporku mestské výsady, Bratislava si na túto počet v apríli volila richtára, dnes v tomto období máme Dni Bratislavy,“ doplnil Nesrovnal a v spoločnosti námestníčky primátora Ivety Plšekovej a riaditeľa Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimíra Greža pozval všetkých "pozrieť sa na to, čo Bratislava pre svojich obyvateľov i návštevníkov má".



V dnešnom programe podujatia Bratislava pre všetkých (21.4.-24.4.) sa bude môcť verejnosť osobne stretnúť s predstaviteľmi mesta v Primaciálnom paláci. V historickej budove budú môcť navštíviť aj viaceré miesta, ktoré bežne prístupné nie sú, môžu si pozrieť aj galériu so vzácnymi gobelínmi. 

Záujemcovia môžu dnes využiť voľné vstupy do Múzea mesta Bratislavy, Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava či bratislavskej zoologickej záhrady. Taktiež majú možnosť spoznať aj remeslá, kostoly i kláštory starého Prešporka, odviezť sa historickým autom Prešporáčik, historickou električkou i vychutnať si viaceré koncerty.



Súčasťou dnešných osláv, ktorých program pripravili aj mestské organizácie, je napríklad podujatie Námestie detí a mládeže, počas ktorého sa na Hlavnom námestí prezentujú deti z bratislavských Základných umeleckých škôl (ZUŠ) a Centier voľného času (CVČ). Na Hviezdoslavovom námestí je tiež súťaž kresieb a fotografií, prostredníctvom ktorých mladí ľudia ponúkajú svoj pohľad na mesto. Záujemcovia môžu tiež využiť tematické prehliadky. O 13.00 pozýva mesto na prehliadku Kulinárska Bratislava, ktoré priblíži tradičné jedlá komunít, ktoré v Bratislave v minulosti spolu žili. O 15.30 h je zasa v programe Tekutá Bratislava, ktorá priblíži vinársku a vinohradnícku tradíciu mesta.

Zástupcovia mesta dostávali od ľudí otázky, ale aj podnety a nápady

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal (uprostred v pozadí) a sprievod Tovarišstva starých bojových umení a remesiel počas symbolického odpečatenia mestských brán a oficiálneho štartu letnej turistickej sezóny pred Michalskou bránou v Bratislave, 23. apríla 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


Návštevníci, ktorí dnes predpoludním navštívili v Primaciálnom paláci pracovne zástupcov bratislavskej samosprávy, prišli nielen klásť otázky o veciach, ktoré ich trápia, ale ponúkať tiež nápady, ako možno život v Bratislave zlepšiť. Návštevníkov v rámci podujatia Bratislava pre všetkých vítali okrem primátora Iva Nesrovnala aj viceprimátori Iveta Plšeková, Ľudmila Farkašovská a Milan Černý.



"Je veľmi povzbudzujúce, keď počujem, že nám ľudia držia palce, ak mi povedia, že chápu, aké veľké problémy toto mesto má a oceňujú to, že dávame energiu do ich riešenia," uviedol v tejto súvislosti Nesrovnal.

Námestníčka primátora Iveta Plšeková objasnila, že ľudia sa často pýtajú, na koho sa môžu obrátiť, ak majú nápad, ktorý by sa dal v meste realizovať. "Samozrejme, sú aj tí, ktorí sú k dianiu v meste kritickejší, no sú aj tí, ktorí chvália to, čo sa urobilo a robí," povedala Plšeková.

Otázky návštevníkov najviac smerujú k riešeniu dopravy v meste, vrátane otvorenia Starého mosta, parkovania a rekonštrukcie ciest. Námestníčka primátora Ľudmila Farkašovská odpovedala najčastejšie na otázky, ktoré sa týkali parkovacej politiky i výstavby nájomných bytov. "Som prekvapená, koľko ľudí sem zavítalo," uviedla Farkašovská, ktorá má ako námestníčka primátora na podujatí premiéru.

Po schodoch, chodbách a sálach paláca sa dnes prechádzali ľudia všetkých vekových kategórií. Pani Anita z Bratislavy využila návštevu Primaciálneho paláca, aby podľa svojich slov "dohnala resty". "Napriek tomu, že som Bratislavčanka, ešte som tu nebola. Som očarená," povedala.



Okrem Bratislavčanov do priestorov historického sídla zavítali aj turisti z iných miest Slovenska i zahraničia. Radka Nováková prišla z Hradca Králové. "Naposledy som bola v Bratislave pred dvadsiatimi rokmi, tak som chcela vidieť, ako to tu vyzerá a zhodou okolností sa počas víkendového pobytu organizuje toto podujatie. Rada som využila možnosti, ktoré ponúka," priznala.