Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

V Bratislave je medzinárodná konferencia o význame kultúry pre mesto

Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavným cieľom konferencie je kriticky preskúmať aktuálne záujmy, vzťahy a otvorené otázky o význame kultúry a jej pozícii v kontexte súčasného európskeho mesta.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Pisztoryho palác v Bratislave bude od dnešného dňa do stredy (9.12.) dejiskom medzinárodnej konferencie o význame kultúry pre rozvoj mesta s názvom Kultúra a mesto - Sila príťažlivosti. Pozvanie na konferenciu prijalo 14 odborníkov z ôsmich európskych miest. TASR o tom informovala Zuzana Golianová, ktorá má na starosti mediálnu podporu projektu.

Hlavným cieľom konferencie je kriticky preskúmať aktuálne záujmy, vzťahy a otvorené otázky o význame kultúry a jej pozícii v kontexte súčasného európskeho mesta. "Program sa sústreďuje na témy, ktoré môžu mať zásadný význam aj konkrétne pre Bratislavu, a to Kultúrne mesto - vízia udržateľnosti, Kreatívna Európa či Kultúra – mestotvorný faktor," priblížila Golianová.

Sériu štyroch panelových diskusií otvorí dnes o 10.00 h téma s názvom Zhora alebo zdola?, o riadenej kultúre a vytváraní podmienok či prínose občianskeho sektora ku kultúrnemu rozvoju mesta.

Na konferenciu príde diskutovať aj primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, poslankyňa Národnej rady SR Magda Vášáryová, profesor Urban Studies na Fakulte architektúry Estónskej akadémie umenia v Tallinne Maroš Krivý či riaditeľ neziskovej organizácie Creative Industry Košice Michal Hladký. Taktiež aj ďalší kultúrni manažéri, tvorcovia kultúrnych politík a teoretici z Berlína, Viedne, Prahy, Brna, Plzne, Ľubľany, Tallinnu či Záhrebu.

Na záver konferencie, v stredu, sa bude diskutovať o tom, aké by malo byť kultúrne mesto Európy 21. storočia a aké výzvy čakajú v najbližšom čase na Bratislavu.

Hlavným organizátorom medzinárodnej konferencie je A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru.