Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

V Bratislave je zhruba 6000 nezaplatených hrobových miest

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Kapacita cintorínov sa v Bratislave radikálne zmenšuje.

Bratislava 23. augusta (TASR) – V hlavnom meste je v súčasnosti okolo 6000 nezaplatených hrobových miest. Takýto počet hrobov eviduje mestské pohrebníctvo Marianum, ktoré spravuje v Bratislave zhruba 87.000 hrobových a urnových miest. Podľa riaditeľa pohrebníctva Miloslava Hrádeka neplatičov postupne ubúda. "Pred 14 rokmi sme evidovali až 30.000 nezaplatených hrobových miest," uviedol pre TASR.

Pohrebníctvo Marianum Bratislavčanov upozorňuje tri mesiace vopred na to, že im uplynie doba, za ktorú je nájomné za hrobové miesto uhradené. "Keď nájomca nereaguje, do dvoch mesiacov posielame ďalší list s výpoveďou zmluvy. Podľa toho či si túto písomnosť prevezme, alebo nie, plynie jedno až trojročná lehota na zrušenie hrobového miesta," vysvetlil Hrádek. Po jej uplynutí posiela pohrebníctvo nájomcovi výzvu, aby odstránil príslušenstvo hrobu, ako je pomník či krycia doska. Ak nereaguje, po roku prepadá toto príslušenstvo v prospech štátu.

"My sme dnes pripravení odovzdať štátu viac ako 1100 príslušenstiev hrobov. Štát si však nestanovil postup, akým spôsobom bude toto príslušenstvo, ako vec opustenú, od nás preberať," priblížil riaditeľ pohrebníctva Marianum. Pokiaľ by tento systém fungoval, je presvedčený, že v priebehu dvoch až troch rokov by počet nezaplatených hrobových miest v Bratislave mohol výrazne klesnúť a ustáliť sa na čísle okolo 500. Ministerstvo vnútra pre TASR uviedlo, že momentálne rokuje s hlavným mestom o možnostiach a spôsobe odovzdania príslušenstiev hrobov. "Ide však o finančne nákladnú záležitosť, preto hľadáme i finančné prostriedky na doriešenie tohto problému," povedala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Hrádek tvrdí, že ich snahou nie je hrobové miesta rušiť, ale dohliadnuť na to, aby bolo za ne zaplatené. Nad rámec zákona preto Marianum Bratislavčanov upozorňuje na podlžnosti nálepkami na hroboch či informačnými tabuľami. Taktiež spustením portálu na webovej stránke pohrebníctva, kde môžu občania zistiť, či majú hrobové miesto zaplatené.

Kapacita cintorínov sa v Bratislave radikálne zmenšuje. Podľa Hrádeka na cintorínoch v bratislavských mestských častiach Lamač či Rača už nie sú žiadne voľné hroby na pochovávanie telesných pozostatkov v rakve do zeme. Do nových hrobov, ktoré sú v správe pohrebníctva Marianum, sa pochováva už len na cintoríne Vrakuňa. Inde už len do starých alebo rezervovaných hrobových miest. "Kapacita sa zmenšuje a mesto bude stáť pred vážnym problémom, keď sa cintorín Vrakuňa naplní. Dlhodobo mesto upozorňujeme na budovanie nového cintorína. Táto problematika však stále nenašla konkrétne riešenie a termín realizácie," dodal Hrádek.