Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Bratislave na hrade je výstava českého a slovenského storočného skla

Na leteckej snímke pohľad na Bratislavský hrad. Foto: TASR - Michal Svítok

Čaše, obrie čaše, čiašky, karafy, kanvice, poháre na vodu, víno, koktail, šampanské a pivo podľa výrobného druhu tohto nápoja tvoria expozíciu na treťom poschodí Hradu.

Bratislava 14. júna (TASR) – Výstava Dva v jednom na Bratislavskom hrade predstavuje dizajn českého a slovenského nápojového skla vyrobeného v období rokov 1918 až 2018.

Čaše, obrie čaše, čiašky, karafy, kanvice, poháre na vodu, víno, koktail, šampanské a pivo podľa výrobného druhu tohto nápoja tvoria expozíciu na treťom poschodí Hradu. Podobne ako súbory nápojové, čajové, raňajkové, na vodu alebo likér sú vyrobené z číreho, krištáľového, uránového, borosilikátového, kryštalinového, rozalínového skla či z olovnatého krištáľu.

Sklárski majstri ich vytvorili fúkaním, brúsením, maľovaním, niektoré výrobky sú z rôznofarebného skla. Vo výbere je aj nápojový súbor Zlatá Zuzana z roku 1954 podľa návrhu dizajnéra Jozefa Staníka, vyrobený v Stredoslovenských sklárňach, závod Zlatno. Expozíciu dopĺňa na stenách množstvo textu a fotografií sklárskych výrobkov. Jeden propaguje talianska herečka Sophia Lorenová.

"Taká veľká výstava českého a slovenského dizajnu nápojového skla dlho nebola. Pre návštevníkov je zaujímavé, že uvidia výrobky, ktoré majú doma a bežne používajú. Okolo 400 exponátov predstavuje všetkých zásadných dizajnérov, sklárske firmy aj základné technologické postupy, ktoré sa za posledné storočie používali," povedal pre TASR na štvrtkovej (13. 6.) vernisáži Petr Nový, ktorý s Milanom Hlavešom a Patrikom Illom kurátorsky výstavu pripravili.

Podľa nich je to reprezentatívny prierez nápojového skla z oboch krajín. Nechýbajú nadčasové kolekcie ani dizajnové experimenty a zberateľské exkluzivity z obdobia spoločného Československa - prvej republiky a socializmu i po radikálnej zmene v spoločnosti v roku 1989 a rozdelení na dve krajiny.

České a slovenské sklo spoločne tvoria symfonickú báseň o dvoch vetách, dve výrazné kapitoly európskeho sklárstva, na ktoré môžu byť právom hrdí. Jeho história aj súčasnosť sú nielen zaujímavou kultúrno-historickou témou, ale aj bádateľskou výzvou. Ide o príbehy, ktoré sa síce prelínajú, ale nikdy sa úplne nespoja. Každý z nich má svoju vlastnú podstatu aj v období existencie Československa.

"Názov Dva v jednom odkazuje nielen na blízke susedstvo Česka a Slovenska v srdci Európy, ale aj na spoločný štát v období 1918 – 1991 s vedomím súvzťažností a odlišností, ktoré zostali zachované odhliadnuc od spoločensko-politických pomerov," zdôvodňuje Nový.

Výstava potrvá do 1. decembra, dopĺňa ju 330 stranová kniha.