Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Bratislave predstavia klasický japonský tanec

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Kamigatamai bolo pôvodne len komorným umením, ktoré obdivovala malá skupina vplyvných patrónov, ktorí mali vycibrený zmysel pre estetično

Bratislava 13. septembra (TASR) - Klasický japonský tanec kamigatamai dnes v Bratislave predstaví Teru Ogawa, hlavná majsterka a vedúca školy Ogawa. Ide o jednu z najstarších škôl japonského tanca. Podujatie organizuje Veľvyslanectvo Japonska v SR v rámci snáh o záujmu a pochopenia Japonska a jeho kultúry Slovákmi.

Tanec “kamigatamai” vznikol o oblasti Kamigata (Kjóto – Ósaka) v 16. storočí. Vychádza z pohybov tanca divadiel nó, kjógen a kabuki. V týchto divadelných formách účinkovali tradične muži, ale kamigatamai je doménou žien. Tanečnica „kamigatamai“ sa prostredníctvom pomalých krokov snaží o vyjadrenie svojich vnútorných pocitov. Kamigatamai sa v niektorých prameňoch označuje i ako džiutamai, nakoľko sa často predvádza za hudobného sprievodu trojstrunného nástroja šamisen a skladieb džiuta.

Kamigatamai bolo pôvodne len komorným umením, ktoré obdivovala malá skupina vplyvných patrónov, ktorí mali vycibrený zmysel pre estetično. Tanec „kamigatamai“ je tak akýmsi kontrastom k svetoznámemu tancu divadla kabuki, ktorý sa predvádza vo veľkých divadlách za hudobného sprievodu skladieb nagauta. Hlavnými ingredienciami tohto tradičného tanca sú jemnosť, dôstojnosť elegancia, citlivosť, ale i vnútorná sila ženy. Kamigatamai sa tancuje v tlmenej a pokojnej atmosfére. Tanečnice kladú hlavný dôraz na expresívne vyjadrenie najhlbších citov a pocitov.

TASR informácie poskytla sekcia kultúry a PR japonského veľvyslanectva.