Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V Bratislave tento rok obnovili deväť fontán

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koncom leta tak bolo v prevádzke 37 mestských fontán a Bratislavčania sa mohli osviežiť vodou z desiatich pitných fontánok.


Bratislava 8. septembra (TASR) – V Bratislave pribudol počet opravených fontán. Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB) tento rok zabezpečila pamiatkovú obnovu deviatich fontán na území hlavného mesta. TASR o tom informovala Iveta Kešeľáková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

Po nedávno obnovených a sfunkčnených fontánach ako Putto s rybou v centre mesta či technickej fontány na Novackého ulici v Karlovej Vsi obnovil GIB aj fontánu na Námestí Martina Benku v Starom Meste a zrekonštruoval taktiež vonkajší vzhľad fontány na Kvačalovej ulici v Ružinove. "Od začiatku roka sa nám podarilo vrátiť do života celkom deväť fontán. Taktiež sme zabezpečili očistenie fontány Planéta mieru na Hodžovom námestí, fontány Marína na Šafárikovom námestí aj fontány milenci na Dulovom námestí od vodného kameňa a grafitov a následne zabezpečili ich ochranu aplikáciou nano povrchu," priblížil riaditeľ GIB Vladimír Gašperák.

Koncom leta tak bolo v prevádzke 37 mestských fontán a Bratislavčania sa mohli osviežiť vodou z desiatich pitných fontánok a osviežiť prostredníctvom nainštalovaných rozprašovačov vodnej hmly na Námestí SNP pred Starou tržnicou, Hlavnom námestí, Hviezdoslavovom námestí, Námestí slobody či v Medickej záhrade.

Fontány sú v prevádzke spravidla od apríla do konca septembra v závislosti od počasia. "Zazimovanie fontán zahŕňa vypustenie vody z bazéna, vyrovnávacích nádrží, potrubných systémov, čerpadiel a vyčistenie bazéna od nečistôt. V niektorých prípadoch demontáž 'trysiek' a čerpadiel. Odzimovanie fontán zväčša prebieha od marca," uviedla Kešeľáková.

GIB zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok a troch studní. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je zhruba 15.000 kubických metrov. Mestská organizácia zabezpečuje aj komplexnú starostlivosť a údržbu na 99 pomníkoch, pamätníkoch, pamätných tabuliach v Bratislave a údržbu zelene na Hradnom vrchu a pri Pomníku československej štátnosti na Vajanského nábreží.