Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

V Petržalke otvorili tretí oplotený výbeh pre psov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mestská časť si podľa starostu Vladimíra Bajana uvedomuje dôležitosť psov pre ľudí, zároveň ale chápe aj častú kritiku zo strany "nepsičkárov".

Bratislava 19. apríla (TASR) - Medzi Vyšehradskou ulicou a Panónskou cestou v bratislavskej Petržalke oddnes funguje tretí oplotený výbeh pre psov na území mestskej časti. Rozprestiera sa na ploche takmer 24 árov a miestna samospráva na jeho vybudovanie zo svojho rozpočtu vyčlenila 10.000 eur. Jeho súčasťou sú cvičiace prvky pre psov, nové lavičky, a tiež koše na psie exkrementy a komunálny odpad. Vybudovaný je i nový prístupový chodník. TASR o tom informovala Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Výbeh má slúžiť obyvateľom okolitých domov a ich štvornohým miláčikom, ale aj ostatným návštevníkom sídliska. Zároveň by mal prispieť k vyššej bezpečnosti Petržalčanov. "Mnohé strety medzi psičkármi a nepsičkármi by mala vyriešiť novela zákona, podľa ktorej bude zakázaný voľný výbeh psov všade, kde nie je povolený. Teda presne naopak, ako je to dnes," skonštatovala Vnenková s tým, že práve budovanie takýchto oplotených výbehov pre psov je podľa samosprávy tou najlepšou alternatívou pre všetkých.

Prvý oplotený výbeh s cvičiskom pre psov otvorila miestna samospráva v septembri 2014 na Wolkrovej ulici. Ten slúži nielen na voľné venčenie štvornohých miláčikov, ale aj na bezplatný výcvik riadne prihlásených psov. Okrem toho sa tu konajú aj vzdelávacie workshopy, školenia, prednášky, súťaže či výstavy. Druhý, menší oplotený výbeh pribudol v januári minulého roka na Holíčskej ulici. Jeho súčasťou sú aj dve lavičky, dva koše na komunálny odpad a jeden na psie exkrementy.

Mestská časť si podľa starostu Vladimíra Bajana uvedomuje dôležitosť psov pre ľudí, zároveň ale chápe aj častú kritiku zo strany "nepsičkárov". V rámci zabezpečenia lepšieho spolunažívania preto samospráva buduje voľné výbehy pre psov, osádza koše na psie exkrementy a majiteľom psov zároveň dáva zadarmo rolku s 350 vrecúškami na tieto exkrementy.