Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Vajnorská Galéria Typo & Ars má ďalšiu vtipnú výstavu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Obezitné súťažné karikatúry na zasmiatie aj zamyslenie sú od slovenských výtvarníkov aj od výtvarníkov z Česka, Turecka, Brazílie, Iránu, Macedónska, Indonézie, Ruska a ďalších krajín.

Bratislava 9. apríla (TASR) – V bratislavskej Galérii Typo & Ars je od utorka voľne prístupná dvojvýstava karikatúr. Okrem výberu z minuloročného bienále kresleného humoru Fraštacký tŕň je tam i autorský prierez z tvorby karikaturistu Františka Bojničana. Toto spojenie nie je náhodné, pretože on je zakladateľ a hlavný organizátor uvedenej súťaže.

"Nadväzujeme na našu vlani začatú jarnú výstavu karikatúr. Aj teraz je z medzinárodnej súťaže Fraštacký tŕň, ktorá býva v Hlohovci. Ostatná bola na tému obezita a tá dominuje aj u nás. Sú tu súťažné práce od autorov z 15 krajín. Druhá časť je kreslený humor Bojničana, ktorého tvorbu, paradoxne, viac poznajú v zahraničí ako na Slovensku," pre TASR uviedol Peter Čepec z vajnorskej Galérie Typo & Ars.

Obezitné súťažné karikatúry na zasmiatie aj zamyslenie sú od slovenských výtvarníkov aj od výtvarníkov z Česka, Turecka, Brazílie, Iránu, Macedónska, Indonézie, Ruska a ďalších krajín. Bojničanove vtipné postrehy a nápady na siedmich paneloch sú z oblasti životného prostredia, Marťanov a inej dopravy, futbalu, dostihov, žobrákov a ďalšej peňažnej tematiky.

Rodák z Hlohovca František Bojničan (1960) absolvoval štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracoval ako fotograf, výtvarník, robotník a pedagóg. Od roku 1987 vystavoval v Belgicku, Brazílii, Bulharsku, Česku, Francúzsku, Japonsku, Juhoslávii, Kórei, Mexiku, Mongolsku, Poľsku, Rumunsku, Rusku, Taliansku, Turecku, na Ukrajine, v USA a inde. Za tvorbu získal okolo 30 ocenení. V roku 2002 vydal prvé CD kresleného humoru s vyše 200 karikatúrami. Podľa Čepca je priekopníkom tohto druhu umenia na Slovensku. Okrem súťaže Fraštacký tŕň patrí Bojničan medzi zakladajúcich členov Klubu nespravodlivo plešatých.

Výstava potrvá do 28. júna 2019.