Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

VIDEO: Práce na obnove Budmerického kaštieľa finišujú

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič počas prehliadky zrenovovaných priestorov kaštieľa v Budmericiach 11. septembra 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

S renováciou sa začalo vlani v septembri.


Budmerice/Bratislava 11. septembra (TASR) - Práce na obnove kaštieľa v Budmericiach finišujú. Ukončené by mali byť do dvoch mesiacov. Ich priebeh bol dnes skontrolovať minister kultúry Marek Maďarič.

Na ministerstve sa už pracuje na spôsobe jeho budúceho fungovania ako účelového zariadenia ministerstva. "Či to bude samostatná organizácia, alebo či kaštieľ pričleníme k nejakej existujúcej organizácii," priblížil Maďarič pre TASR.

Minister po prezretí si priestorov vyjadril spokojnosť s ich vynovením. "Ako som prechádzal jednotlivými miestnosťami a dozvedal sa, v ktorej aký spisovateľ písal svoj román, tak som mal chuť sem prísť na tvorivý pobyt," poznamenal.

Kaštieľ bude, tak ako v minulosti, slúžiť na tvorivé pobyty hlavne pre píšucich autorov. MK už rokuje s predstaviteľmi Literárneho fondu, ktorí s nimi majú dlhoročné skúsenosti. Predpokladá sa, že sa tam budú organizovať tiež rôzne kultúrne podujatia, semináre či konferencie.

"Časom sa ukáže, aké bude jeho využitie, lebo možno nebude celoročný záujem o takéto tvorivé pobyty,"
podotkol Maďarič. Časť priestorov by podľa neho mohla slúžiť ako múzeum slovenskej literatúry.

Priblížil, že ide o prvú serióznejšiu opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky od jej vzniku koncom 19. storočia. "V prípade, ak by sa neuskutočnila, tak do piatich rokov by sa kaštieľ dostal do absolútne havarijného stavu," podčiarkol minister.

Jeho historický mobiliár je zatiaľ uložený na hrade Červený Kameň. Po ukončení prác sa vráti späť a niektoré izby sa zariadia novým nábytkom. K dispozícii je 18 izieb, štyri reprezentačné miestnosti, kuchyňa so zázemím a jedáleň.

S renováciou sa začalo vlani v septembri. Realizuje ju spoločnosť Cofely, ktorá zvíťazila vo verejnom obstarávaní.

Pamiatka má novú elektroinštaláciu, rozvody vody, kanalizáciu, sanitu. Staré vane v kúpeľniach vymenili za sprchovacie kúty. Zreštaurovali sa všetky kryštálové lustre, okná a historické dvere. Fasáda zo začiatku vyzerala poškodená na 20 až 30 percent, nakoniec sa musela urobiť nová na celom objekte.

Poškodený starý drenážny systém, ktorý prestal fungovať, nahradil nový, odvlhčili sa základy a sfunkčnila celá dažďová kanalizácia. Erb nad vstupom musel doprofilovať umelecký sochár, keďže niektoré jeho časti rokmi vypadli.

Keramické kachle vo vnútri kaštieľa sa reštaurujú. Pôvodná medená strecha je v dobrom stave, na nej sa nerobili žiadne zásahy.

Zostáva ešte sanačnou omietkou dorobiť spodok fasády a dokončiť vstupné schodište. Jeho nástupná časť je úplne nová. Zachované stupne z neho boli zreštaurované a použijú sa na vrchné schody.

Práce prebiehajú pod stálou kontrolou riaditeľa Krajského pamiatkového úradu Bratislava Petra Jurkoviča.