Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Výstava Kto je za dverami? nazrie do diskriminácie a xenofóbie

Na snímke pohľad na Spišský hrad zo Spišského Podhradia, archívne foto. Foto: TASR/Adriána Antošková

Hlavnú myšlienkovú líniu projektu dokresľujú sugestívne výpovede detí a ponúkajú divákovi pohľad na problém dôvery a porozumenia medzi ľuďmi, ktorí vedľa seba žijú, ale akoby v rôznych svetoch.

Spišské Podhradie 1. septembra (TASR) - Komunitné centrum Člověk v tísni Slovensko v spolupráci s viacerými autormi pripravili v Spišskom Podhradí výstavu Kto je za dverami? „Výstava predstaví návštevníkom audiovizuálny záznam z projektu vytvoreného rómskymi deťmi z komunitného centra pod vedením výtvarníka Matúša Lányiho a má ambíciu upriamiť pozornosť verejnosti na vnímanie vlastného sociálneho postavenia a jeho porovnanie s postavením majoritnej populácie očami samotných rómskych detí,“ vysvetľuje koordinátorka komunitných centier v Spišskom Podhradí a Roškovciach Petra Sláviková.

Fotografie a videozáznam z akcie dokumentujú proces stavania fyzického, no priesvitného múru ako symbolu prekážky alebo bariéry, avšak paradoxne vo voľnom prostredí prírody, ktorá je vnímaná ako slobodný priestor bez mentálnych bariér. Hlavnú myšlienkovú líniu projektu dokresľujú sugestívne výpovede detí a ponúkajú tak divákovi zrkadlový pohľad na problém dôvery a porozumenia medzi ľuďmi, ktorí vedľa seba žijú, ale akoby v rôznych svetoch.

Výstava je umiestnená v synagóge na Štefánikovej ulici v Spišskom Podhradí a vznikla s podporou Nadácie otvorenej spoločnosti v rámci projektu Kto je za dverami?, ktorý sa venuje oblasti podpory predchádzania diskriminácii a tiež boju proti rasizmu a xenofóbii. „Navštíviť ju záujemcovia môžu do 20. septembra,“ uzavrela Sláviková.