Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislava

VIDEO: Výstavu v SNG Nech šije! spestrí dnes starý film Malá manekýnka

Pozvánka na FB stránke Slovenskej národnej galérie Foto: Facebook

Film je sprievodným programom k výstave Nech šije! Tá mapuje módu v rokoch 1945–1989, čiže ako sa obliekali ženy a muži v povojnovom období na Slovensku.

Bratislava 3. augusta (TASR/TERAZ.SK) – Starý čiernobiely hraný film Malá manekýnka možno dnes o 21. hodine vidieť v Berlinke Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave. Voľne prístupnú projekciu o trinásťročnej Katke, ktorá sa stane manekýnkou, nakrútil v roku 1960 slovenský režisér Andrej Lettrich.

"V spolupráci so Slovenským filmovým ústavom prinesieme trojicu tematických slovenských filmov," uvádza sa na internetovej stránke SNG. Film je sprievodným programom k výstave Nech šije! Tá mapuje módu v rokoch 1945–1989, čiže ako sa obliekali ženy a muži v povojnovom období na Slovensku. Predstavuje domácu odevnú produkciu, od družstevne organizovaných podnikov zameraných na individualizovanú, zákazkovú módu, cez masívny segment konfekčnej výroby až po ateliérovú tvorbu odevných dizajnérov hlásiacich sa o slovo od začiatku 80. rokov 20. storočia.



Vyhľadáva návrhárov a tvorcov doposiaľ ukrytých v anonymite, objavuje invenčné domáce módne médiá, ale aj módnu fotografiu známych i menej známych slovenských autorov. Bolo to obdobie v podmienkach reálneho socializmu, pod nástojčivým diktátom totalitnej ideológie. Expozícia tak sleduje prísne strážené cesty a zákruty, ktorými sa tichý diktát módy napĺňal v odevnej tvorbe aj v jej propagácii, prezentácii a konzumácii.

Výstavu, ktorá na druhom poschodí Esterházyho paláca SNG potrvá do 20. augusta, dopĺňa publikácia Zuzany Šidlíkovej Stratená móda: Odevná kultúra na Slovensku v rokoch 1945–1989.