Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislava

Výtvarník Matko Trebotič má v Bratislave prvú slovenskú výstavu

Ukážka z výstavy diel Matka Trebotiča. Foto: Facebook

Všestranný umelec mal vyše 130 individuálnych a okolo 300 kolektívnych výstav v Chorvátsku, Európe i v zámorí.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Svoju prvú slovenskú výstavu nazval chorvátsky umelec Matko Trebotič (1935) Svetlo a mystický priestor Stredomoria. Pod záštitou Veľvyslanectva Chorvátskej republiky na Slovensku je v bratislavskej Savoy Gallery, kde potrvá do 1. decembra.

"Výber obrazov, sôch a sklených dizajnérskych objektov z ostatných rokov presvedčivou rečou symbolov a podobenstiev ukotvených v zdanlivo abstraktnej krajine tlmočia závažné posolstvá o histórii, ale i o dnešnej realite autorovho rodiska. Zatiaľ čo žiarivé, modré, žlté a biele maľby so zakomponovanými detailmi reálnych fragmentov i osobných symbolov, pôdorysov kostolíkov a svätýň, obrysov chorvátskych ostrovov, krížov aj iných magických znakov sú stelesnením svetla, v tajomných objemoch komorných bronzových plastík cítime dramatickú atmosféru a bezhraničný mystický priestor Stredomoria," na utorkovej (24.10.) vernisáži výstavy povedala jej kurátorka Mária Horváthová.

Všestranný umelec mal vyše 130 individuálnych a okolo 300 kolektívnych výstav v Chorvátsku, Európe i v zámorí. Získal množstvo významných ocenení, medzi nimi sú Cena Vladimira Nazora 1990, Cena Bienále v Soule 2000, Cena Jure Kaštelana 2004.

"Patrí k najvýznamnejším chorvátskym umelcom a je dobrým poslom o svojej krajine a kultúre,"
dodala Horváthová.

"Dostal som ponuku pripraviť výstavu v bratislavskej Danubiane, na čo sa veľmi teším," prezradil 82-ročný výtvarník.