Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Aktivisti chcú, aby bolo povodie Vydrice prírodnou rezerváciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Na podporu zámeru zorganizovali petíciu, ktorú už podpísalo 3500 ľudí.

Bratislava 22. augusta (TASR) - V povodí Vydrice pri bratislavskej Rači by mala vzniknúť prírodná rezervácia s najvyšším, piatym stupňom ochrany. Myslia si to aktivisti z viacerých ochranárskych organizácií a iniciatív. Na podporu zámeru zorganizovali petíciu, ktorú už podpísalo 3500 ľudí. Aktivisti zdôrazňujú, že rekreačná funkcia územia by ostala zachovaná, zastaviť chcú len ťažbu dreva a lovenie zveri.

"Výsledkom bude zlepšenie rekreačnej funkcie, zvýšenie bezpečnosti návštevníkov a aj ochrany vzácnej prírody horného toku riečky Vydrica," vysvetľujú v tlačovej správe. V súčasnosti sa snažia od mestského zastupiteľstva a primátora hlavného mesta SR Bratislavy získať súhlas s vyhlásením prírodnej rezervácie na pozemkoch vo vlastníctve mesta. Územie navrhovanej rezervácie sa nachádza v Bratislavskom lesoparku na hornom toku Vydrice medzi Peknou cestou, Spariskami, Malým Slavínom a Bielym krížom.

O návrhu vyhlásiť povodie rieky Vydrica za prírodnú rezerváciu s piatym stupňom ochrany už bratislavskí mestskí poslanci hlasovali v roku 2013. Mesto sa vtedy rozhodlo vyhlásiť bezzásahové prostredie 50 metrov po každej strane povodia Vydrice. Zámer vytvoriť rezerváciu však neschválilo. Za vyhlásenie evolučného parku v lokalite vtedy vznikla aj petícia, ktorú podpísalo viac ako 10.000 ľudí. Zastupiteľstvo ju však len vzalo na vedomie.

Aktuálnu petíciu organizuje Občianska iniciatíva Chráňme povodie Vydrice v spolupráci LZ VLK Malé Karpaty. Zámer podporujú aj LZ VLK, My sme les – občianska iniciatíva, Ochrana dravcov na Slovensku, Greenpeace Slovensko, Nadácia Ekopolis, Zelená hliadka, Za živé rieky - neformálna iniciatíva, Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, OZ Hrad – Slavín a STUŽ.