Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Podľa aktivistov sa na novom vodnom diele na Dunaji stále pracuje

Na snímke protest s názvom "STOP Vodnému dielu Bratislava – Pečniansky les 28. augusta 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Od tohto projektu pritom už odstúpila aj rakúska strana, ktorá sa mala podieľať na vyššie položenom vodnom diele Bratislava - Wolfsthal.

Bratislava 11. marca (TASR) - Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR sa plánuje v rámci programového obdobia na roky 2014 až 2020 uchádzať o eurofondy na výstavbu vodného diela Bratislava - Pečniansky les. Dnes o tom informovali predstavitelia občianskeho združenia (OZ) Nie ropovodu.

"Je pre nás prekvapujúce, že ministerstvo dopravy toto vodné dielo zakrýva názvom projektu Implementácia technických opatrení na odstránenie prekážok a vyriešenie splavnosti Dunaja na riečnom kilometri 1880,260 až 1862 v rámci klasifikácie stavieb číslo 2151 a 2152," informoval dnes v Bratislave predseda správnej rady združenia Miroslav Dragun.

Ako dodal, referenčné číslo 2151 znamená prekopanie dna Dunaja a skvalitnenie plavebnej dráhy, pričom číslo 2152 predstavuje výstavbu vodného diela a hate. OZ Nie ropovodu preto vyzýva rezort výstavby, aby odstúpil od prípravy tohto projektu. Samotná výstavba vodného diela totiž môže podľa Draguna zničiť vodné zdroje Sihoť a Pečniansky les.

Od tohto projektu pritom už odstúpila aj rakúska strana, ktorá sa mala podieľať na vyššie položenom vodnom diele Bratislava - Wolfsthal. Výstavbu takisto odmietlo bratislavské Mestské zastupiteľstvo, ako aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). "Je pre nás nepochopiteľné, prečo ministerstvo dopravy stále presadzuje tento projekt," konštatoval Dragun.

TASR sa pokúsi získať reakciu rezortu dopravy.