Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Archeologické múzeum otvorilo výstavu Život na hradoch a hrádkoch

Na snímke budova, v ktorej sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Archeologické múzeum na Žižkovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výstavu dopĺňajú letecké zábery niekoľkých hradov, ktoré dokumentujú ich podobu v súčasnosti. Historický stav hradu v 17. storočí približuje model hradu Korlátka v mierke 1:72.

Bratislava 1. marca (TASR) - Slovenské národné múzeum (SMM) - Archeologické múzeum otvorilo vo štvrtok (29. 2.) novú výstavu Život na hradoch a hrádkoch. V priestoroch múzea v Kamperovej kúrii na Žižkovej 12 v Bratislave je pre verejnosť prístupná do 31. decembra.

Výstava prostredníctvom zbierkových predmetov SNM - Archeologického múzea, SNM - Múzeí v Martine a Pamiatkového úradu SR prezentuje každodenný život na šľachtických sídlach, dokumentuje ich hospodárske zázemie, ako aj život spoločnosti na priľahlých panstvách. Návštevníkov prevedie témami, ako stavebný vývoj hradov spolu s ich obrannou funkciou, hospodárstvo, remeselná výroba a obchod na jednotlivých panstvách či chov hospodárskych zvierat," približuje múzeum výstavu, ktorá predstaví chod samotného šľachtického dvora s prevádzkou kuchyne, stolovaním, odievaním vrátane šperkov, trávenie voľného času. Nechýbajú na nej hračky a hry, zastúpené je tiež liečiteľstvo a predmety spojené s vierou.

Výstavu dopĺňajú letecké zábery niekoľkých hradov, ktoré dokumentujú ich podobu v súčasnosti. Historický stav hradu v 17. storočí približuje model hradu Korlátka v mierke 1:72.

Život na hradoch a hrádkoch chcú autori výstavy v blízkej budúcnosti doplniť o interaktívny tvorivý program s názvom Hravo o hradoch, určený školským skupinám, rodinám s deťmi a iným kolektívom. Pre dospelých záujemcov múzeum ponúkne komentované prehliadky a odborné prednášky k téme.