Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Odťahovú službu DPB preberá súkromník, cenu zvýši o pár eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Za nútený odťah auta potom jeho vodič podľa zmluvy zaplatí 99 eur s DPH, DPB dosiaľ odťahoval za podobnú sumu, takmer 94 eur.

Bratislava 20. januára (TASR) – Autá v hlavnom meste už nebude odťahovať Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Služba je preňho stratová, rozhodol sa ju preto prenechať na koncesionára. Tento mesiac podnik podpísal zmluvu s bratislavskou spoločnosťou Car Towing. Z uzatvorenej zmluvy vyplýva, že cenu za nútený odťah súkromník zvýši len mierne.

Koncesionár by mal vykonávať odťahovú službu vo vlastnom mene, na vlastný účet, nebezpečenstvo aj náklady. Strata dopravného podniku za službu dosiahla podľa hovorkyne DPB Adriany Volfovej v rokoch 2009 až 2011 priemerne 87.899 eur. V roku 2012 sa ju vraj podarilo znížiť na 67.199 eur. "Režijné náklady na odťahovú službu sú teda vysoké, pričom sa nám nerentujú. Aby sme nevytvárali ďalšiu stratu, pristúpili sme ku koncesii na odťahovú službu, ktorá zabezpečí pre DPB nulové náklady na prevádzku," dodala Volfová.

Zmluva na štyri roky s možnosťou predĺženia o ďalšie dva nadobudla účinnosť 8. januára tohto roku, v meste však Car Towing ešte neodťahuje. "Je potrebné dotiahnuť ešte formality a povolenia, aby mohli začať vykonávať odťah. Tieto veci by mali byť dotiahnuté do konca januára," vysvetlila hovorkyňa. Za nútený odťah auta potom jeho vodič podľa zmluvy zaplatí 99 eur s DPH, podnik dosiaľ odťahoval za podobnú sumu, takmer 94 eur.

Dopravný podnik od roku 2005 odťahuje autá z komunikácií prvej a druhej triedy spravovaných hlavným mestom, zo zastávok verejnej dopravy, chodníkov, buspruhov, ale prioritne vtedy, ak autá bránia plynulému prejazdu vozidlám MHD. Využíva na to tri vozidlá, ktoré sa však podľa Volfovej často kazia. Problémy sú s alternátormi či prevodovkami a obnovovať treba i zdvíhacie zariadenie, vymenúva hovorkyňa. Na nové odťahové vozidlá podnik podľa nej peniaze nemá a so starými už nevie zabezpečiť technický výkon odťahovej služby v takom rozsahu ako v predchádzajúcich obdobiach. Podľa zmluvy DPB poskytne firme za 1500 eur bez DPH mesačne tri svoje odťahové vozidlá Renault Midlum.

Spoločnosť Car Towing, a.s., vykonáva nútené odťahy v Bratislave od roku 2010. Pre vodičov sa okrem ceny za odťah zmení aj číslo na dispečing, ktoré bude +421 918 799 997 a miesto odťahu vozidiel. Nájdu si ho po novom na Macharovej ulici 8 v Petržalke.