Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský dopravný podnik po silvestrovskej noci počíta škody

Foto: TASR/Martin Baumann

Mnohé sklenené výplne na zastávkach sú porozbíjané alebo prasknuté.

Bratislava 1. januára (TASR) - Ani odstávka 40 automatov na cestovné lístky nezabránila tomu, aby vandali počas silvestrovskej noci niektoré z 360 takýchto automatov nepoškodili. Vážne škody vznikli aj na zastávkach mestskej hromadnej dopravy (MHD). Mnohé sklenené výplne sú porozbíjané alebo prasknuté, najviac je ich zničených na Hrobákovej ulici. TASR o tom informovala Zuzana Vachová z tlačového oddelenia Dopravného podniku Bratislava (DPB).

"Vandali vyčíňali aj v spojoch verejnej dopravy. V autobusoch MHD napríklad rozbili vetracie okno, na električke rozbili bočné okno a spôsobili aj ďalšie poškodenia interiérov spojov. Tieto škodové udalosti síce boli menšieho rozsahu, no zapríčinili vyradenie spojov z premávky, ktoré sme museli nahradiť záložnými vozidlami, čím vznikli meškania," informovala Vachová.

Vážna situácia podľa nej bola okolo 6.00 hod. na hlavnej železničnej stanici, keď skupina opitých ľudí vulgárne a agresívne útočila na vodičov MHD a dispečerov DPB. Dopravný podnik zatiaľ finančné škody nevyčíslil, keďže škodové udalosti ešte vyhodnocuje.

Vandali úradujú každoročne


DPB začal odstavovať niektoré automaty počas silvestrovskej noci už pred troma rokmi. Poškodenia automatov cestovných lístkov vznikali najmä vkladaním rôznych druhov zábavnej pyrotechniky do otvorov pre výdaj mincí a cestovných lístkov. Po ich výbuchu vznikali na automatoch vážne škody.

"V roku 2011 sa stala dokonca mimoriadne nebezpečná udalosť, keď vandal vložil do otvoru natoľko silnú výbušninu, že celý automat na cestovné lístky bol zdemolovaný a jeho kovový kryt sa našiel až vo vzdialenosti 30 metrov od miesta automatu," informoval DPB. Dodávateľ automatov preto už v dopoludňajších hodinách na Silvestra začal upravovať automaty tak, aby sa do nich nedalo nič vložiť.