Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

VIDEO: Prevádzkovatelia herní ponúkajú mestu prieskum o hazarde

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O zákaze herní v Bratislave budú mestskí poslanci rokovať vo štvrtok 30. marca. Vo februári totiž všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o absolútnom zákaze hazardu neprešlo o jeden hlas.

Bratislava 28. marca (TASR) – Veľký prieskum o hazarde v Bratislave ponúkajú prevádzkovatelia herní bratislavskému magistrátu. Ak by s tým hlavné mesto súhlasilo, jeho realizáciu by zaplatili a na jeho príprave by spolupracovali s magistrátom i zástupcami z Iniciatívy zastavme hazard. "Primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi navrhujeme financovanie najväčšieho prieskumu v histórii Bratislavy. Reprezentatívna vzorka je asi 1200 ľudí, my však ponúkame vzorku v rozsahu 15.000 až 20.000 ľudí," povedala na dnešnom brífingu hovorkyňa Asociácie zábavy a hier (AZaH) Dominika Lukáčová.

AZaH oslovila aj jednu z prieskumných agentúr, či je možné takýto rozsiahly výskum verejnej mienky v Bratislave zrealizovať. "Bolo by to možné po jednotlivých bratislavských mestských častiach na vzorke asi 1000 respondentov," podotkla Lukáčová. Prieskum je podľa jej slov potrebný, aby primátor spoznal aktuálne názory Bratislavčanov na tému hazardu. Ako tvrdí, petícia za zákaz hazardu, ktorú spustil primátor a bratislavskí starostovia v roku 2015, je už neaktuálna. Pod túto petíciu sa podpísalo vyše 130.000 obyvateľov hlavného mesta. Lukáčová však upozornila, že platných je 98.000 podpisov.



"My sme si istí, lebo sme takýto prieskum realizovali na oveľa menšej vzorke, že ľudia by boli jednoznačne za reguláciu hazardu," uviedla. Ako podotkla, v ich prieskume väčšina respondentov vyjadrila obavu zo vzniku nelegálnych herní, ak by sa hazard v Bratislave absolútne zakázal. AZaH chcela ponuku na prieskum navrhnúť primátorovi osobne, ten sa však podľa Lukáčovej s nimi nestretol.



O zákaze herní v Bratislave budú mestskí poslanci rokovať vo štvrtok (30. 3.). Vo februári totiž všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o absolútnom zákaze hazardu neprešlo o jeden hlas. Primátor sa preto rozhodol tento návrh nariadenia predložiť na mestské zastupiteľstvo opätovne. Podľa prevádzkovateľov herní tak vážne ohrozuje reguláciu hazardu v Bratislave a riskuje aj súdne spory. Ak by zákaz hazardu v Bratislave poslanci schválili, prevádzkovatelia sú pripravení sa súdiť.

AZaH sa podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala permanentne vyhráža mestu. "Im ide o peniaze, nám o Bratislavčanov. Nebránim im vykonávať akékoľvek aktivity, ale neviem si predstaviť reprezentatívnejší prieskum verejnej mienky Bratislavčanov, ako je petícia so 136.139 podpismi, tá je pre mňa dôležitá a tú zastupujem," argumentoval primátor.