Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Majetkové priznania primátora a poslancov Bratislavy končia v obálkach

Na archívnej snímke primátor mesta hl. mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Martin Baumann

Komisia ich však obsah nekontroluje, otvára ich až na podnet verejnosti či poslancov.

Bratislava 25. februára (TASR) - Do konca marca musí každý rok primátor hlavného mesta i bratislavskí mestskí poslanci odovzdať mestskej komisii na ochranu verejného záujmu svoje majetkové priznania. Odovzdávajú ich v uzavretých obálkach, ktoré končia v trezore. Komisia ich však obsah nekontroluje, otvára ich až na podnet verejnosti či poslancov. Pre TASR to potvrdil jej predseda poslanec Milan Vetrák. Na prípad upozornila v piatok (24.2.) aj RTVS.

Vetrák priznal, že komisia nevie, či sa pri odovzdaní v obálke majetkové priznanie v skutočnosti nachádza. "My skontrolujeme, či naozaj boli zaslané všetky obálky, v ktorých sa nachádzajú majetkové priznania. Neotvárame ich a ani nekontrolujeme priznania," uviedol pre TASR Vetrák. Jedinou výnimkou je, ak príde zo strany verejnosti či poslancov podnet pre podozrenie, že konkrétny verejný funkcionár neuviedol v majetkovom priznaní niečo korektne alebo úplne. "Vtedy obálku otvárame. Takýto prípad sa ale toto volebné obdobie zatiaľ nestal," podotkol poslanec. Tento stav podľa jeho slov akceptuje väčšina poslancov v komisii, hoci on s ním nesúhlasí a chce ho zmeniť. Na mestskom zastupiteľstve plánuje tento rok presadiť, aby sa obálky s majetkovými priznaniami otvárali. Taktiež chce, aby mala k týmto priznaniam prístup aj verejnosť. Ich zverejňovanie na webe zákon ale príslušným mestským a obecným komisiám v súčasnosti neprikazuje.

Mestský poslanec a člen komisie na ochranu verejného záujmu Slavomír Drozd pre TASR povedal, že uzavreté obálky s majetkovým priznaním sú v Bratislave zaužívanou praxou. "Keby sa to otváralo, hneď zistime, či tam nie sú len prázdne papiere a či tam sú priznané funkcie a príjmy z toho plynúce, nie len na základe nejakého podnetu," skonštatoval. Ako tvrdí, nemá problém, aby sa to zmenilo a majetkové priznania boli zverejňované aj na webe.

Advokát a spolupracovník Transparency International Slovensko (TIS) Vladimír Pirošík takýto stav považuje za alibistický, formalistický a v rozpore s literou i duchom zákona o konflikte záujmov. "Podľa zákona má mestská komisia na ochranu verejného záujmu oznámenia kontrolovať, preverovať ich úplnosť, pravdivosť a prípadne aj požadovať ich doplnenie. A z toho logicky vyplýva, že obálky predtým musí aj otvoriť," skonštatoval Pirošík. Činnosť komisie v takejto podobe nemá podľa neho absolútne žiadny význam. "Zalepené obálky predsa môžu verejní funkcionári podávať aj priamo magistrátu, nepotrebujú na to prostredníka v podobe komisie," podotkol.

Hlavné mesto prisľúbilo odpovede TASR začiatkom budúceho týždňa.