Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Vodári naďalej rokujú s rakúskymi obcami o predĺžení spolupráce

Na snímke pohľad na novú čistiareň odpadových vôd v Kežmarku 10. februára 2016. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ponuka, ktorú predložila Bratislavská vodárenská spoločnosť, je podľa vyjadrenia člena obecného zastupiteľstva v Kittsee Waltera Rinaldu z ekonomického hľadiska priaznivejšia než iné alternatívy.

Bratislava/Kittsee 24. februára (TASR) – Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) očakáva v nasledujúcich dňoch záväzné stanovisko od obecného zastupiteľstva v Kittsee a Bergu k predloženému návrhu zmluvy o podmienkach využívania čistiarne odpadových vôd v Bratislave-Petržalke. TASR to dnes potvrdil hovorca BVS Ján Pálffy.

"BVS rokuje so zástupcami obcí, ktoré sú napojené na čistiareň odpadových vôd v Petržalke o podmienkach novej zmluvy," uviedol Pálffy s tým, že BVS rakúskym partnerom minulý rok zaslala, tak ako aj roky predtým, návrhy, ktoré rešpektujú platný legislatívny i cenový rámec, stanovený Úradom pre reguláciu sieťových odvetví.

Ponuka, ktorú predložila BVS, je podľa vyjadrenia člena obecného zastupiteľstva v Kittsee Waltera Rinaldu z ekonomického hľadiska priaznivejšia než iné alternatívy, ako je napríklad zamýšľané napojenie sa na čistiareň v Brucku an der Leitha.

"To je navyše dodnes iba v rovine plánov, na rozdiel od spolupráce s BVS, ktorá je overená dlhoročnou praxou," uviedol Rinalda s tým, že iné riešenie je spojené s mnohými neznámymi, či už z finančnej, alebo technickej stránky.

Podľa riaditeľa pre stratégiu a rozvoj BVS Radoslava Daniša, overené a bezproblémové spracovanie odpadovej vody v modernej čistiarni odpadových vôd v Petržalke predstavuje pre dotknuté obce výhodné riešenie z kvalitatívneho, technického i ekonomického hľadiska.

"Veríme, že sa nám podarí dohodnúť na pokračovaní našej dlhoročnej bezproblémovej spolupráce," uviedol Daniš po rokovaní o novej zmluve so zástupcami rakúskych prihraničných obcí, pre ktoré BVS už bezmála polstoročie zabezpečuje spracovanie odpadových vôd.

Obecné rady Bergu, Kittsee, Edelstalu, Wolfsthalu a Pamy podpísali v lete 2016 dohodu so Združením oblastných kanalizácií Bruck/Neusiedl (AVBN) o pripojení k čistiarni v Brucku.

Realizačné stavebné práce, ktoré súvisia s pripojením k tejto čistiarni, sa však do júna 2017, keď vyprší platnosť pôvodnej zmluvy s BVS, nepodarí ukončiť. Preto podľa starostu Edelstalu Geralda Handiga hľadajú zatiaľ iné riešenie, ktoré by podľa neho nemalo trvať dlhšie ako dva roky.